Побједници конкурса за кратку видео причу на тему : “УСПЈЕШНОГ ИНТЕР-РЕЛИГИЈСКОГ СУЖИВОТА И ДИЈАЛОГА У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

Треће мјесто 🥉 – Амина Жигић
Назив приче: Сретно одрастање

У свом кратком видеу нам је испричала о свом сретном одрастању у мултиетничкој заједници које је од ње“направило“ особу са широким погледима на свијет, гдје је створила јака пријатељства са особама друге вјероисповјести.

Друго мјесто 🥈 – Ермил Хорозовић (Завидовићи)
Назив приче: Међурелигијски односи младих

Видео приказује истиниту причу групе студената различитих религија тј.кратки приказ религијског суживота и свакодневних ситуација студената. У видеу су приказане и двије школе под истим кровом које дијели ограда, међутим млади не обраћају пажњу на то. Упознали су се почетком академског школовања, од тада су свакодневно у контакту. Постали су пријатељи који дијеле све, помажу једни другима, организирају дружења, за своје религијске празнике посјећују једни друге и уче традиционално спремање хране за исте. Могу бити примјер како треба „срушити“ ограду коју постави религијски сукоби. Видео још приказује како само можемо имати користи у оваквим ситуацијама и како требамо ширити позитивну енергију а не стварати сукобе, те подстицати друге на иста размишљања и понашања.

📌 Прво мјесто 🏆🥇 – Исхак Дедић (Бужим)
Назив приче: „Зар је битно?“

Три пријатеља тренирају заједно. Један је католик, други православац, а трећи муслиман. То је њима небитно, као што би свима требало бити. Они тренирају и зезају се, а поред тога поштују један другог. Не сметају им небитне разлике, они су пријатељи, то је све што је битно.

Видео колаж доступан овдје.

Текст конкурса доступан овдје.