Конференција “Равноправно учешће ЗА жене”

Categories:
Comments: 0

Конференција “Равноправно учешће ЗА жене”, у организацији Клуба Парламентарки Представничког дома Парламента Федерације БиХ, Међународног Републиканског Института (ИРИ) и Вањскополитичке иницијативе БХ (ВПИ БХ), успјешно је завршена 13.05.2016. у Сарајеву. Циљ организације ове конференције, фокусиран на имплементацију Резолуције 1325 Вијећа сигурности УН, био је да се заједничким ђеловањем чланица Клуба Парламентарки, панелиста и гостију израде закључци и препоруке које ће унаприједити рад на оснаживању положаја жена у политичком, економском и друштвеном животу у БиХ. Током конференције, захваљујући панелистима и дискутантима, направљени су почетни закључци док ће се у наредном периоду интензивирати напори на реализацији истих.

Њ.Е. Мауреен Цормацк, амбасадорица САД у БиХ и Њ.Е. Едњард Фергусон, британски амбасадор у БиХ присустовали су свечаном отварању конференције и у својим говорима истакли важност одржавања оваквог догађаја и похвалили напоре Клуба Парламентарки у наглашавању важности политичког оснаживања, економског учешћа те сигурности жена. “Више жена мора бити присутно у просторијама гђе се доносе значајне одлуке”, истакла је амбасадорица и додала да се жене у БиХ и региону суочавају са сличним проблемима те подвукла да су жене будућност ове државе и њена снага. Амбасадор Фергусон нагласио је да је неопходна промјена свјести како би се постигла родна равноправност и истакао важност квалитетног образовања које ће женама омогућити развијање вјештина и самопоуздања за успјех.

Зашто је јос увијек поџаступљеност жена у тијелима одлучивања, зашто је јос увијек друштво неспремно препознати изнимне потенцијале жена, недостаје ли нам жена у органима власти, о присуству стереотипима и властитим искуствима говорили су чланови панела, представници извршне и законодавне власти у БиХ, истакнути стручњаци из државе и региона. Учесници су, између осталог, нагласили да је равноправност сполова у политичком ђеловању темељни аспект савременог демократског управљања и најважнији фактор за постизање родне равноправности.

Организаторице конференције, заступнице Зана Марјановић, Даријана Катић, Емина Мутап и Алма Мацић нагласиле су да желе послати поруке како друштво без гласа жена нема будућности те да се хитно треба кренути у суштинске реформе којим би се родна равноправност у потпуности испоштовала у свим сферама живота. Посебно је наглашено осигуравање медијског простора женских права која често бивају неправедно занемарена као и неопходност сарадње извршне и законодавне власти са невладиним сектором и међународном заједницом у рјешавању поменутих проблема.

Говор амбасадорице Цормацк

Говор амбасадора Фергусона

Закључци конференције

 

Konferencija "Ravnopravno učešće ZA žene"