Представљање политичке анализе: “Статус кандидата за чланство у ЕУ: Између изазова и слабости”

Вањскополитичка иницијатива БХ, у сарадњи са Фридрих-Еберт-Стифтунг БиХ и Факултетом политичких наука Универзитета у Сарајеву организовала је данас, 7. априла 2016. године јавно представљање политичке анализе “Статус кандидата за чланство у ЕУ- Између изазова и слабости” аутора Османа Топчагића.

Predstavljanje analize na Fakultetu politickih nauka

Ова анализа бившег амбасадора Босне и Херцеговине, еминентног стручњака за процес европских интеграција и једног од архитеката дипломатије БиХ дала је приказе досадашњег напретка Босне и Херцеговине на путу ка Европској унији, те указала на предстојеће кораке које БиХ мора направити ка добијању кандидатског статуса. Амбасадор Топчагић је вешто и концизно евидентирао и анализирао изазове и слабости које прете овом процесу и који се не смеју бити олако схваћени ако се жели одржати позитиван моментум ка остварењу коначног циља – пуноправног чланства Босне и Херцеговине у Европској унији.

Коментатори анализе, доц. Др Неџма Џанановић-Мирашција и мр Аднан Ћеримагић, у својим су освртима нагласили важност информативне и едукативне димензије ове политичке анализе, те истакли ауторово искуство и суштинско познавање материје које даје овој анализи посебан значај и стручни легитимитет.

Презентацији политичке анализе присуствовали су представници медија у Босни и Херцеговини, стручњаци за област европских интеграција, те представници организација цивилног друштва и међународних организација. У центру дискусије која је уследила након презентације и осврта коментатора, нашли су се превасходно питања и дилеме у вези са успостављањем ефикасног и ефикасног механизма координације, те компетентности надлежних органа власти да одговоре на изазове које нови приступ ЕУ према БиХ и предаја апликације БиХ за чланство у собом све интензивније носе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.