Семинар „Мониторинг корупције – индикатори и најбоље праксе“

Вањскополитичка иницијатива БХ организирала завршни дводневни семинар под називом ‘Мониторинг корупције – индикатори у најбоље праксе‘, који се одржао 30. и 31. јануара 2013. године у хотелу Гарден Цитy Коњиц, у склопу активности пројекта под називом ‘Мониторинг корупције и заштита интегритета’, који се проводи уз финанцијску подршку Еуропске уније у оквиру ИПА програма.

Значај борбе против корупције је изузетно велик. Борба против корупције је једна од најважнијих политика Еуропске уније али и Босне и Херцеговине. Оснаживање НВО-а да користе инструменте за борбу против корупције, да израђују и дистрибуирају потребне информативне материјале о штетним ефектима корупције по друштво, и развију механизме за праћење ефикасности и одговорности власти, помаже јачању демократске стабилизације Босне и Херцеговине.

Током семинара учесници су имали прилику разговарати о досадашњим искуствима у обуци за борбу против корупције и планирати будуће активности у том пољу. Посебне теме овог семинара биле су посвећене индикаторима за мониторинг корупције, корупцији у високом образовању те о кривичном гоњењу случајева корупције.

Представници невладиног сектора имали су прилику упознат се са сљедећим темама:

– Процес преговора са ЕУ за поглавље правда, слобода, сигурност – искуства Републике Хрватске и Борба против корупције – кривично гоњење, Г. Тихомир Краљ, замјеник равнатеља царинске управе Републике Хрватске, Члан преговарачког тима Републике Хрватске за поглаље: Правда, Слобода и Сигурност.

– Презентација антикорупцијске обуке за невладине организације – корак напријед назад два?, гђа. Лејла Каблар, Директорица Вањскополитичке иницијативе БХ

– Мониторинг корупције – досадашњи напори, г. Срђан Благовчанин, Транспаранцy Интернатионал и гђа. Лејла Каблар, Директорица Вањскопилитичке иницијативе БХ

– Презентација анализе – Корупција у високом образовању у БиХ – стање, узроци, размјере, рјешења: Ниске страсти на највишем нивоу, гђа. Лејла Ибрановић, Транспаренy Интернатионал и г. Мирза Ефендић, ВЕСТА

Семинару су присуствовали представници из невладиног и владиног сектора у БиХ који се баве темом корупције и мониторингом корупције попут Транспаренцy Интернатионал, удружење ВЕСТА, Волонтери и пријатељи Коњиц, Иницијатива младих за људска права, ЦИН, Вермонт, Зашто НЕ, Кyодо, ЦЦИ Бијељина, ЦСС, Форум младих Столац, ФБиХ управа за инспекцијске послове и Агенција за превенцију корупције БиХ.