Камингеспрäцх: „Приступање Републике Хрватске Европској унији – Отворена питања између БиХ и Хрватске и импликације по БиХ“

Да би стимулирали више интерактивну дискусију о различитим аспектима вањске политике БиХ, Вањскополитичка иницијатива БХ и Фриедрицх Еберт Фондација настављају са серијом касних поподневних разговора гђе окупљају мале групе домаћих и страних дипломата, новинара, знанственика те представника цивилног друштва.

Дана 4 априла 2012. године, Вањскополитичка иницијатива БХ је одржала своју пету сесију на тему„Приступање Републике Хрватске Европској унији – Отворена питања између БиХ и Хрватске и импликације по БиХ“ на којем су присуствовали представници Дирекције за европске интеграције, Министарство вањских послова, Вањскотрговинске коморе БиХ и представници медија и невладиног сектора.

Чланство Хрватске у ЕУ отворит ће нове могућности у процесу еуроатлантских интеграција на Западном Балкану, али и открити негативне импликације неријешених питања између Хрватске и земаља у региону. Без њиховог рјешавања економска и политичка ситуација у БиХ може бити још тежа него данас, наводи се у анализи. Негативне посљедице односе се прије свега на неусклађене стандарде у економији и мада ће их примарно осјетити БиХ и Србија, њих неће бити поштеђена ни сама Хрватска.