Завршна Радионица Пројекта: „Увод у Лисабонски споразум за особље и чланове парламента БиХ“

Уз финанцијску потпору Владе Велике Британије и у организацији домаће невладине организације Вањскополитичка иницијатива БХ (ВПИ БХ), у понеђељак и уторак (26.03.- 27.03.2012.) у хотелу „Гарден Цитy“ у Коњицу одржана је завршна радионица пројекта „Увод у Лисабонски споразум“ на којем су учествовали парламентарци и стручно особље НС РС, ПФБиХ те Парламентарне скупштине БиХ.

Циљ завршног семинара био је да се резимирају садржаји обухваћени на претходним семинарима са нагласком на улогу ЕУ парламента и националних парламената у контексту промјена које Лисабонски споразум уноси у начин функционирања Европске уније. Лисабонски споразум уводи важне иновације у начин доношења одлука у ЕУ. Међутим, због широког спектра домаћих политичких питања која доминирају у БиХ, није посвећено довољно пажње утјецају Лисабонског споразума на ЕУ и на државе потенцијалне кандидате за чланство у ЕУ.

Представници парламената БиХ имали су прилику упознати се са сљедећим темама:

• Правни оквир проширења и улога националних парламената у процесу одлучивања, осврт на хрватско искуство.
• Процеси одлучивања прије и послије Лисабонског уговора – више или мање демокрације?
• Споразум о стабилизацији и придруживању у контексту реформе сектора правде – опћи преглед обавеза и трендова у сегменту извршења кривичних санкција
• Препоруке и мјере за реформу система извршења кривичних санкција у свјетлу ССП и структуралног дијалога о правосуђу.

У склопу радионице одржана је и посебна презентација на тему „Околишањем до Еуропске уније“ о чему је ВПИ БХ претходно израдила анализу. Анализа одговара на питање шта је нама околиш и подсјећа нас на наше обавезе према ЕУ. У оцјени усклађености и проведби ацqуис цоммунаутаиреа као први и основни проблем наводи се непостојање државног тијела које ће се бавити питањима заштите околиша. Босна и Херцеговина је једина земља у Европи која нема министарство ни агенцију за заштиту животне средине на државном нивоу.