Четврта Радионица Пројекта: „Увод у Лисабонски споразум за особље и чланове парламента БиХ“

Уз финанцијску потпору Владе Велике Британије и у организацији домаће невладине организације Вањскополитичка иницијатива БХ (ВПИ БХ), у понеђељак и уторак (03.10.-04.10.2011.) у хотелу „Гарден Цитy“ у Коњицу одржана је четврта радионица пројекта „Увод у Лисабонски споразум“ на којем су учествовали парламентарци и стручног особље НС РС, ПФБиХ те Парламентарне скупштине БиХ.

Лисабонски споразум уводи важне иновације у начин доношења одлука у ЕУ. Међутим, због широког спектра домаћих политичких питања која доминирају у БиХ, утјецају Лисабонског споразума на ЕУ и на државе потенцијалне кандидате за чланство у ЕУ није посвећено довољно пажње. Стога је циљ овог пројекта да пружи детаљан преглед кључних промјена које су уведене у начину на који функционира ЕУ кроз Лисабонски споразум.

У ту сврху била су планирана четири семинара, која су обухватила презентације о кључним подручјима институционалног развоја: проширење поља суодлучивања између Еуропског парламента и Вијећа; нову улогу државних парламената у склопу нових одредби у Споразуму; промјену природе предсједавања ЕУ са стварањем сталног Предсједника ЕУ; нову архитектуру за управљане вањском политиком ЕУ која произлази из измијењене улоге Високог представника те успостављање Европске службе за вањско ђеловање.