Камингеспрäцх: „Њемачка вањска политика: Од намјере до иницијативе“

Трећи у низу поподневних разговора уз камин, у организацији Вањскополитичке иницијативе БХ (ВПИ БХ) и уз подршку њемачке политичке Фондације Фриедрицх Еберт (ФЕС) одржан је 24.03.2011. године на тему Њемачке вањске политике о чему је ВПИ БХ претходно израдила анализу „Њемачка вањска политика: Од намјере до иницијативе“.

Стабилност Балкана је једно од централних питања вањске и сигурносне политике Њемачке и ЕУ. Класично виђење које полази од Хрватске и Србије као носивих стубова балканске стабилности мора бити преиспитано, будући да се терет балканских проблема показао превеликим да би стајао ослоњен на само два стуба, Посебно ако се има у виду чињеница да је добар дио тих проблема узрочно-посљедично везан са једним или оба та стуба.

Спремност једне од највећих европских и свјетских сила да се ангажирају у БиХ и да притом тај ангажман дугорочно усмјере на отклањање баријера функционирања БиХ као будућег кандидата за чланство у ЕУ, нешто је чему вриједи дати шансу. Цијенимо да је Њемачки став спрам кризе у БиХ еволуирао и коначно прихватио чињеницу да је БиХ специфична држава, те да је таква добрим дијелом захваљујући и међународном ангажману, те да јој као таквој не могу помоћи искључиво и само услови процеса стабилизације и придруживања.

Њемачка намјера не може постати иницијатива без јаке синергије са кључним партнерима. Њемачка иницијатива, ако до ње дође, мора имати у виду да је БиХ у таквом стању које више не трпи експерименте.

Ако Загреб и Београд нису спремни играти много конструктивнију улогу, онда је боље да њихов допринос буде тако што ће се сами искључити из процеса и препустити га онима у чији би се клуб жељели учланити.

ВПИ БиХ планира у наредном периоду организирати сличне разговоре о ситуацији на Блиском истоку, њемачкој вањској политици у БиХ и другим темама важним за профилирање вањске политике БиХ. Импулси за ове расправе бит ће анализе које ће сачинити експерти и сурадници ВПИ, а које ће бити објављене и на нашој њеб страници.