В4 – Подршка стратегији заговарања европских интеграција Западног Балкана

О пројекту

Вањскополитичка инцијатива, у сарадњи са Европским покретом из Србије, Институтом за европске политике ЕУРОПЕУМ, Центром за истраживање проширења ЕУ Централног Европског Универзитета, Удружењем за вањску политику из Словачке, Центром за Источне студије ОСЊ, Институтом за међународне студије из Албаније и Европског покрета из Црне Горе имплементира пројекат чији циљ је подршка стратегији заговарања европских интеграција Западног Балкана.

Портал Групе за заговарање WБ6

Буџет

EUR 2,700

Циљ пројекта

Циљ пројекта јесте израда стратегије заговарања за државе Западног Балкана која би олакшала проширење ЕУ према региону и учинила га бржим и ефикаснијим. Учинковита и ефикасна стратегија заговарања која у обзир узима искуства проширења држава чланица ЕУ би могла значајно помоћи у процесу ЕУ интеграција те је подршка оваквим настојањима у држава Западног Балкана један од очекиваних резултата ове инцијативе. Партнерске организације из држава Западног Балкана и Вишеградске групе имат ће низ заједничких активности: израда методологије истраживања за израду стратегије, анализа релевантних извора информација, интервју са различитим актерима и корисницима, а притоме ће се у обзир узети добре праксе држава В4.

Резултат вишемјесечних активности је заједничка стратегија заговарања држава Западног Балкана за проширење ЕУ ка овом региону. Заједничка стратегија имат ће и национална поглавља и практичне смјернице које ће бити понуђене корисницима пројекта. Корисници ће бити укључени у процес израде кроз свеобухватну комуникацију и тематске радионице тестирањем изводивости модела и практичних рјешења које ће предложити пројектни тим у току израде стратегије.

Завршни документ (стратегија заговарања) ће се промовисати у државама В4 и Западног Балкана и у Бриселу уз учешће чланова пројектног тима. Пројектне активност ће се реализовати од октобра 2015. до марта 2017. године. Пројекат финансира Међународни вишеградски фонд и Њемачки фонд за стабилност.

За више информација о пројекту молимо контактирајте info@vpi.ba