V4 – Podrška strategiji zagovaranja evropskih integracija Zapadnog Balkana

O projektu

Vanjskopolitička incijativa, u saradnji sa Evropskim pokretom iz SrbijeInstitutom za evropske politike EUROPEUMCentrom za istraživanje proširenja EU Centralnog Evropskog Univerziteta,Udruženjem za vanjsku politiku iz SlovačkeCentrom za Istočne studije OSWInstitutom za međunarodne studije iz Albanije i Evropskog pokreta iz Crne Gore implementira projekat čiji cilj je podrška strategiji zagovaranja evropskih integracija Zapadnog Balkana.

Portal Grupe za zagovaranje WB 6

Budžet

EUR 2,700

Cilj projekta

Cilj projekta jeste izrada strategije zagovaranja za države Zapadnog Balkana koja bi olakšala proširenje EU prema regionu i učinila ga bržim i efikasnijim. Učinkovita i efikasna strategija zagovaranja koja u obzir uzima iskustva proširenja država članica EU bi mogla značajno pomoći u procesu EU integracija te je podrška ovakvim nastojanjima u država Zapadnog Balkana jedan od očekivanih rezultata ove incijative. Partnerske organizacije iz država Zapadnog Balkana i Višegradske grupe imat će niz zajedničkih aktivnosti: izrada metodologije istraživanja za izradu strategije, analiza relevantnih izvora informacija, intervju sa različitim akterima i korisnicima, a pritome će se u obzir uzeti dobre prakse država V4.

Rezultat višemjesečnih aktivnosti je zajednička strategija zagovaranja država Zapadnog Balkana za proširenje EU ka ovom regionu. Zajednička strategija imat će i nacionalna poglavlja i praktične smjernice koje će biti ponuđene korisnicima projekta. Korisnici će biti uključeni u proces izrade kroz sveobuhvatnu komunikaciju i tematske radionice testiranjem izvodivosti modela i praktičnih rješenja koje će predložiti projektni tim u toku izrade strategije.

Završni dokument (strategija zagovaranja) će se promovisati u državama V4 i Zapadnog Balkana i u Briselu uz učešće članova projektnog tima. Projektne aktivnost će se realizovati od oktobra 2015. do marta 2017. godine. Projekat finansira Međunarodni višegradski fond i Njemački fond za stabilnost.

Za više informacija o projektu molimo kontaktirajte info@vpi.ba