VPI BH Research Internship

Emina Zeljković
Fellow

Studentica sam četvrte godine odsjeka za Međunarodne odnose na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu. Kroz svoje studije sam imala priliku učestvovati na mnogo seminara, projekata, treninga i inicijativa koje su vodile velike međunarodne organizacije, nevladine organizacije i instituti. Fokus mog rada je problematika ljudskih prava, prava manjina i sigurnosti, te se svakodnevno trudim proširiti svoje znanje o tome i ujedno ga prenijeti drugima. Imala sam priliku razgovarati sa mnogim uglednim diplomatama i zvaničnicima iz Svijeta i te sam šanse iskoristila da naučim nešto novo o sferama koje su njihove specijalnosti i kojima se profesionalno bave. U svom daljem školovanju se želim posvetiti oblasti sigurnosti.

Emir Zukić
Fellow

Emir Zukić je student zajedničkog master studija iz oblasti političkih nauka Univerziteta u Salzburgu i Univerziteta u Sarajevu. Diplomorao je Međunarodne odnose i diplomatiju na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. 2019. i 2020. godine bio je projektni asistent na projektu izgradnje mira u prijedorskoj regiji kojeg organizuje NVO ''Most Mira'' iz Prijedora. Također je Humanity in Action BiH fellow te aktivan član AIESEC-a u Bosni i Hercegovini. Njegova interesovanja su izgradnja mira i uloga EU u procesu izgradnje mira i pomirenja.

Ena Jusufbegović
Fellow

Ena Jusufbegović je studentica drugog ciklusa studija na Odsjeku za sigurnosne i mirovne studije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Dodiplomski studij iz je završila na Odsjeku Politologija-Međunarodni odnosi i diplomatija je završila na istom fakultetu sa odličnim uspjehom. Aktivna je članica Savjetodavne grupe mladih pri misiji OSCE u BiH. Pored toga, redovno učestvuje na različitim projektima, seminarima i konferencijama u organizaciji nevladinih organizacija koje se bave temama demokratizacije  i euroatlantskih integracija BiH. 

Haris Kalač
Fellow

Haris Kalač je student master studija Naprednog finansijskog menadžmenta na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Diplomirao je Međunarodne odnose i evropske studije na Internacionalnom Burch univerzitetu u Sarajevu. Tokom studiranja stekao je važna iskustva kao što su organiziranje raznih konferencija, te učestvovanje na raznim radionicama koje je organizirao Burch diplomatski klub, čiji je bio i član. Posebno interesovanje mu je uticaj međunarodne ekonomije na odluke vanjske politike.

Kenan Kadić
Fellow

Kenan Kadić je magistar politologije. Prvi ciklus studija je završio na Odsjeku za politologiju, usmjerenje Međunarodni odnosi i diplomatija Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu 2018. godine. Zvanje magistra politologije, međunarodnih odnosa i diplomatije, je stekao na istom fakultetu 2020. godine. Dobitnik je priznanja „Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu“. Predmet njegovog istraživanja su autoritarni režimi, vanjska politika EU, društvenopolitički odnosi bliskoistočnih zemalja. Posebno ga zanimaju institucionalni aranžmani i političke elite koje omogućavaju održivost autoritarnih režima te se većina njegovog istraživanja veže za države Europe i Bliskog istoka.

Melisa H.Mehmedović
Fellow

Melisa H.Mehmedović je diplomirala međunarodne odnose i evropske studije kao najbolja studentica Fakulteta za ekonomiju i društvene nauke na IBU. Dobitnica je stipendije Fondacije “Konrad Adenauer” za nastavak školovanja Njemačkoj, gdje trenutno pohađa master studij iz političkih nauka na Univerzitetu u Kelnu. Pohađala je mnogobrojne edukacije iz oblasti demokratije, ljudskih prava, medijske i informacijske pismenosti i dr. Odradila je praksu u Direkciji za evropske integracije Vijeća ministara BiH, gdje je u Sektoru za strategiju i politike integracija učestvovala u pripremi odgovora na dodatna pitanja Evropske komisije. Osim za
procese evropskih integracija, Melisini interesi se vezuju i za političku geografiju i geopolitiku. Kroz angažmane na brojnim projektima koji se bave osnaživanjem kapaciteta i edukacijom mladih, stekla je dosta iskustva u radu sa međunarodnim organizacijama, među kojima se ističe Humanity in Action. Ko-autorica je dva dokumentarna filma o odlivu mozgova, te ulozi kulturne baštine u BiH društvu. Iza sebe ima publikaciju koja je nastala kao rezultat projekta “Jačanje otpornosti mladih Zapadnog Balkana na radikalizaciju”, u kojem su učestvovale 4 zemlje Zapadnog Balkana uz podršku Slovak Aid i Međunarodnog višegradskog fonda. Melisa je imala
priliku predstaviti spomenutu publikaciju na GLOBSEC forumu u Bratislavi, kao i ekspertskoj radionici u Tirani.

Tajra Hadžić
Fellow

Tajra Hadžić je studentica master studija Međunarodnog menadžmenta na Univerzitetu u Klagenfurtu. Zvanje BA Međunarodnih odnosa i evropskih studija stekla je na Internacionalnom Burch Univerzitetu u Sarajevu. Pored formalnog obrazovanja, završila je i SHL Akademiju za mlade lidere u civilnom društvu, kao i Akademiju o pisanju EU projekata. Kroz Humanity in Action program „Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima“ radila je na snimanju filma na znakovnom jeziku o ljepotama BiH.  Zanima je korištenje EU fondova u cilju poboljšanja demokratskih vrijednosti u BiH, te uticaji vanjskih politika na ekonomske odnose između dražava.

Minja Čulić
Fellow

Minja Čulić rođen je 22.01.1998. godine u Mrkonjić Gradu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Dodiplomski studij je završio na fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu na odsijeku za međunarodne odnose i diplomatiju te je dobitnik zlatne značke Univerziteta u Sarajevu. Trenutno je student drugog ciklusa studija na fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu na odsijeku za međunarodne odnose i diplomatiju. Pored sfera međunarodnih odnosa i geopolitike, Čulić se interesuje i za sferu međunarodne sigurnosti i održivog razvoja zemalja u tranziciji te je aktivan član u nevladinom sektoru.

GENERATION 2020/21 – first cycle

Emir Velić
Fellow

Emir Velić je student treće godine odsjeka za Međunarodne odnose i evropske studije na Internacionalnom Burch univerzitetu. Tokom studiranja se upoznao sa modernim teorijama međunarodnih odnosa, a posebna interesovanja iskazuje za geopolitiku i evropske integracije. Saradnjom sa Diplomatskim klubom Burch univerziteta imao je priliku sastati se sa brojnim zvaničnicima međunarodnih organizacija, kao i ambasadorima stranih zemalja. Smatra da su mu ova iskustva pomogla u boljem razumijevanju svjetskih političkih tokova, ali i izazova s kojima se Bosna i Hercegovina susreće u kreiranju vanjske politike.

Hana Sarajlić
Fellow

Hana Sarajlić je studentica master studija psihologije na Filozofskom  akultetu Univerziteta u Sarajevu. Područje njenog interesa je uloga emocija nasuprot racionalnosti u oblasti teorije vanjske politike. Također je zainteresirana za istraživanje eksperimentalnih i sociopsiholoških saznanja koja objašnjavaju ponašanje aktera u svjetskoj politici poput nevladinih organizacija, država i individua. Nada se da će njen angažman u području istraživanja korelacije između psihologije i vanjske politike pridonijeti prepoznavanju psiholoških teorija u polju međunarodnih odnosa.

Hata Kujraković
Fellow

Hata Kujraković je studentica master studija Evropskih poslova na Lund univerzitetu u Švedskoj. Diplomirala je Međunarodne odnose i evropske studije na Internacionalnom Burch univerzitetu u Sarajevu. Radila je na projektima vezanim za promociju i poboljšanje ljudskih prava te znanja i vještina među mladim ljudima u BiH. Njena interesovanja su politički procesi u EU. Hata je Humanity in Action BiH fellow, gdje je radila kao projektni asistent.