Vijesti

Još uvijek bez dovoljnih informacija o učinku

Prvi rezultati praćenja reforme javne uprave (PAR Monitor 2019/2020) U oblasti razvoja javnih politika, PAR Monitor 2019/2020 je započeo sa ispitivanjem koje su to informacije dostupne građanima o učinku i rezultatima vlada na Zapadnom Balkanu. Nalazi pokazuju da građani zemalja regije, osim u BiH i, u manjoj mjeri, Sjevernoj Makedoniji, nemaju pristup osnovnim informacijama o … Nastavi čitati “Još uvijek bez dovoljnih informacija o učinku”

Posted in Vijesti | Leave a comment

Proaktivno objavljivanje informacija još uvijek na niskom nivou u regionu

Prvi rezultati praćenja reforme javne uprave (PAR Monitor 2019/2020) Zabrinjavajući trendovi u pogledu ograničenog proaktivnog objavljivanja informacija od strane uprava regiona, a koji su uočeni u prvom PAR Monitoru 2017/18 godine, nisu se značajno promijenili ove godine.

Posted in Vijesti | Leave a comment

VPI BH kampanja – “EU i BiH?”

Vanjskopolitička inicijativa BH je prošlog mjeseca na društvenim mrežama organizovala kampanju “EU i BiH?” kojoj je cilj bio aktuelizacija procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini jer je proces rijetko prisutan u javnosti još od dobivanja Mišljenja o aplikaciji za članstvo u EU. Kampanja “EU i BiH?” se sastojala od promocije 29 video snimaka na … Nastavi čitati “VPI BH kampanja – “EU i BiH?””

Posted in Vijesti | Leave a comment

Vanjske politike država Zapadnog Balkana – usklađenost sa vanjskom politikom EU

Vanjskopolitička inicijativa BH je u saradnji sa Fondacijom Friedrich Ebert 25.04.2020. godine organizovala online predstavljanje političke analize “Vanjske politike država Zapadnog Balkana – usklađenost sa vanjskom politikom EU” autorice prof. dr. Nedžme Džananović Miraščija. U predstavljanju analize, Nedžma Džananović Miraščija navela je da svih šest država Zapadnog Balkana vrlo jasno u svojim vanjskopolitičkim prioritetima navodi … Nastavi čitati “Vanjske politike država Zapadnog Balkana – usklađenost sa vanjskom politikom EU”

Posted in Vijesti | Leave a comment

VPI BH KAMPANJA: Koliko transparentno institucije BiH informišu javnost u vremenu pandemije COVID-19

U demokratskim društvima vlast radi za dobrobit svojih građana i u saradnji sa njima. Jedna od vrijednosti demokratskog uređenja je transparentnost rada njenih upravnih struktura, kao i poštivanje neotuđivih prava njenih građana/građanki. Proaktivna transparentnosti i sloboda pristupa informacijama su osnovni načini direktne komunikacije između države i njenih građana/građanki. Kako bi se izgradilo povjerenje građana u … Nastavi čitati “VPI BH KAMPANJA: Koliko transparentno institucije BiH informišu javnost u vremenu pandemije COVID-19”

Posted in Vijesti | Leave a comment

Pozivamo vas na predstavljanje analize: “Vanjske politike država Zapadnog Balkana – usklađenost sa vanjskom politikom EU”, autorice prof. dr. Nedžme Džananović Miraščija

Vanjskopolitička inicijativa BH u saradnji sa Friedrich-Ebert-Stiftung BiH organizuje predstavljanje analize Vanjske politike država Zapadnog Balkana – usklađenost sa vanjskom politikom EU ,autorice prof. dr. Nedžme Džananović Miraščija. Predstavljanje će se održati u subotu, 25.04.2020. godine, u terminu od 16:00 do 17:30 sati na platformi Zoom. Refleksija i komentari na analizu: • Dr. Jasmin Hasić, savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova BiH • … Nastavi čitati “Pozivamo vas na predstavljanje analize: “Vanjske politike država Zapadnog Balkana – usklađenost sa vanjskom politikom EU”, autorice prof. dr. Nedžme Džananović Miraščija”

Posted in Vijesti | Leave a comment

VPI BH drugu godinu zaredom na listi Top 100 think-tank organizacija u Centralnoj i Istočnoj Evropi

Sa ponosom vas obavještavamo da je Vanjskopolitička inicijativa BH drugu godinu na listi Top 100 think-tank organizacija u Centralnoj i Istočnoj Evropi, prema rangiranju uglednog američkog programa Instituta Lauder, Univerziteta Pensilvanija (Go To Think Tanks Index), koji već 14 godina rangira najbolje svjetske think tank-ove, kao i mreže think tank-ova. VPI BH se nalazi na poziciji … Nastavi čitati “VPI BH drugu godinu zaredom na listi Top 100 think-tank organizacija u Centralnoj i Istočnoj Evropi”

Posted in Vijesti | Leave a comment

Zvanično: WeBER 2.0 je krenuo!

Sa ponosom vas obavještavamo da je projekat WeBER dobio finansijsku podršku Evropske komisije za svoj nastavak. Tokom naredne tri godine nastavićemo da radimo na reformi javnih uprava na Zapadnom Balkanu. Šest organizacija iz Zapadnog Balkana, članica mreže Think for Europe – TEN (Centar za evropske politike – CEP Beograd, Institut za demokratiju i posredovanje – … Nastavi čitati “Zvanično: WeBER 2.0 je krenuo!”

Posted in Vijesti | Leave a comment

Branitelji ljudskih prava na zapadnom Balkanu

Položaj branitelja ljudskih prava na Zapadnom Balkanu sve je nesigurniji. Širom regije branitelji ljudskih prava, nevladine organizacije koje se bave ovim pitanjima, kao i neovisni mediji, izloženi su zastrašivanju, prijetnjama, digitalnim i fizičkim napadima i sveopćem zanemarivanju od strane vlasti. Iako regija dijeli nekoliko zajedničkih stavki (spora integracija, slaba vladavina prava, zastrašivanje, ograničena demokratizacija, nedostatak … Nastavi čitati “Branitelji ljudskih prava na zapadnom Balkanu”

Posted in Publikacije, Vijesti | Leave a comment

Studijska posjeta za pobjednike foto konkursa iz V4 zemalja

U periodu od 14.11.2019. do 17.11.2019. Vanjskopolitička inicijativa BH je organizovala studijsku posjetu u Bosnu i Hercegovinu za mlade ljude iz Slovačke, Češke Republike i Mađarske koji su učestvovali u foto natječaju na temu “USPJEŠNOG INTER-RELIGIJSKOG SUŽIVOTA I DIJALOGA“. Učesnici u ove tri zemlje su imali priliku da svoju sliku osmisle na osnovu video kolaža, … Nastavi čitati “Studijska posjeta za pobjednike foto konkursa iz V4 zemalja”

Posted in Vijesti | Leave a comment