Pobjednici konkursa za kratku video priču na temu : “USPJEŠNOG INTER-RELIGIJSKOG SUŽIVOTA I DIJALOGA U BOSNI I HERCEGOVINI

Treće mjesto 🥉 – Amina Žigić
Naziv priče: Sretno odrastanje

U svom kratkom videu nam je ispričala o svom sretnom odrastanju u multietničkoj zajednici koje je od nje”napravilo” osobu sa širokim pogledima na svijet, gdje je stvorila jaka prijateljstva sa osobama druge vjeroispovjesti.

Drugo mjesto 🥈 – Ermil Horozović (Zavidovići)
Naziv priče: Međureligijski odnosi mladih

Video prikazuje istinitu priču grupe studenata različitih religija tj.kratki prikaz religijskog suživota i svakodnevnih situacija studenata. U videu su prikazane i dvije škole pod istim krovom koje dijeli ograda, međutim mladi ne obraćaju pažnju na to. Upoznali su se početkom akademskog školovanja, od tada su svakodnevno u kontaktu. Postali su prijatelji koji dijele sve, pomažu jedni drugima, organiziraju druženja, za svoje religijske praznike posjećuju jedni druge i uče tradicionalno spremanje hrane za iste. Mogu biti primjer kako treba „srušiti“ ogradu koju postavi religijski sukobi. Video još prikazuje kako samo možemo imati koristi u ovakvim situacijama i kako trebamo širiti pozitivnu energiju a ne stvarati sukobe, te podsticati druge na ista razmišljanja i ponašanja.

📌 Prvo mjesto 🏆🥇 – Ishak Dedić (Bužim)
Naziv priče: „Zar je bitno?“

Tri prijatelja treniraju zajedno. Jedan je katolik, drugi pravoslavac, a treći musliman. To je njima nebitno, kao što bi svima trebalo biti. Oni treniraju i zezaju se, a pored toga poštuju jedan drugog. Ne smetaju im nebitne razlike, oni su prijatelji, to je sve što je bitno.

Video kolaž dostupan ovdje.

Tekst konkursa dostupan ovdje.