Moj susjed – Uspješne priče međureligijskog dijaloga unutar zemalja skupine V4 i šire

Vanjskopolitička inicijativa BH (Sarajevo) u saradnji  sa  Centrom za Europske susjedske studije – CENS (Budimpešta), Institutom za strateške politike – STRATPOL (Bratislava), te Asocijacijom za međunarodne poslove (Prag) organizovala je 17.10.2018. godine okrugli stol  u sklopu obilježavanja početka projekta pod nazivom „My Neighbour, Success Stories of the Inter-faith Dialogue within and beyond the V4 Countries“ (Moj susjed – Uspješne priče međureligijskog dijaloga unutar  zemalja skupine V4  i šire).

Ovaj projekt sa sobom nosi i komponentu rada sa mladima, te razvijanja njihove svijesti i znanja o vrijednostima međureligijske saradnje te razvijanje tolerancije među mladima. Sam projekt iznikao je iz potrebe zemalja Višegradske skupine za jačanjem međureligijske saradnje uslijed rastuće migrantske krize i sve jače vjerske netolerancije u zemljama Europe. Projekt je usmjeren na podizanje svijesti o značaju međureligijskog dijaloga u današnjem životu ne samo zemalja Višegradske četvorke (V4) nego i generalno zemalja Europske unije, o promoviranju dobrih praksi i iskustava suživota i zajedničkih vrijednosi različitih kulturoloških i denominacijskih skupina, naročito u kontekstu promjena koje se posljednjih desetljeća događaju u svijetu u svjetlu političkih promjena u Europi, migrantske krize, problema u obrazovanju i zapošljavanju, te diskriminacije s kojom se drugi i drugačiji, samo radi svoje različitosti, često susreću.

Kako pronaći način da jedni od drugih učimo i da jedni sa drugima djelimo najpozitivnije strane svoje kulture i religije? Odgovor na ovo pitanje kroz primjere dobre prakse iz svog komšiluka su pokušali dati učesnici okruglog stola te su kroz prizmu svoje zemlje, Bosne i Hercegovine, željeli pokazati našim gostima i partnerima iz V4 zemalja da nam razlike pomažu da upoznamo sebe te da je jedan od najboljih primjera, nažalost, ratni period  kada su sve ustanove bez obzira na religijsku pripadnost djelovale zajedno u cilju maksimalne pomoći narodu.

Predstavnici vjerskih zajednici, nevladinskih organizacija, kulturno umjetničkih društava i udruženja mladih u BiH su se složili da je u BiH, kada pogledate historiju, prirodno da svi živimo zajedno i da je KOMŠIJA, upravo, ona najvažnija osoba u vašem životu  te da su najbolji primjeri oni komšijski koji pokazuju tu vezu zajedništva i suživota.

Zaključak okruglog stola je bio da religija definitivno neće nestati sa političke scene te da je veoma bitno da se o ovim temama razgovara a partneri iz V4 zemalja su se složili da primjeri dobre prakse i zajedništva različitih religija prisutnih u BiH mogu definitivno pomoći u sagledavanju šire slike u V4 zemljama, posebno zbog migrantske krize koja je zadesila Europu zadnjih nekoliko godina. U narednom periodu, bit će organizovano video natjecanje na temu Uspješnih primjera međureligijskog dijaloga i saradnje u BiH.

Projekat je finansiran od strane Višegrad Fund.

My Neighbour, Success Stories of the Inter-faith Dialogue within and beyond the V4 Countries“