Zapadni Balkan 2030 – vizije, želje, realnosti…

Davor Vuletić, predsjednik Skupštine VPI BH bio je panelista na regionalnoj ekonomskoj konferenciji u Beogradu – Zapadni Balkan 2030, vizije, želje, realnosti.

Ovom prilikom, istakao je da ekonomije ZB već dobrim dijelom jesu dio ekonomije EU zbog širenja pravnog okvira EU na ZB koji utiče i na modalitete ekonomskog razvoja regiona poput tehničkih standarda, konkurencijskog i prava državnih pomoći. EU integracije jesu osnovni pravac kretanja regiona a trgovina s EU dominantna, ali ne treba isključivati potencijale razvoja ekonomskih odnosa i intenzivnije poslovne saradnje s Kinom, Rusijom i Turskom.

Razvoj transportne i energetske infrastrukture do 2030 bi mogao imati ključnu ulogu u ekonomskom razvoju regiona uz pametno investiranje u istraživanja i obrazovanje. Na sličan način razmišljaju i države članice EU. Vizija ZB do 2030 je puno članstvo u EU no u ekonomskom smislu ZB bi ipak mogao ostati periferija EU zbog niske konkurentnosti u odnosu na razvijenije članice.

Na Konferenciji su učestvovali predstavnici političkog života, regionalnih inicijativa, međunarodnih organizacija, firmi iz Njemačke i regiona te organizacija civilnog društva.