Priprema državnih službenika za odgovaranje na Upitnik Evropske komisije

U sklopu projekta „Podrška procesu evropskih integracija u Federaciji BiH“ kojeg Vanjskopolitička inicijativa BH sprovodi u partnerstvu sa Public Administration International,  uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, održavaju se obuke državnih službenika u Bosansko-podrinjskom, Zeničko-dobojskom i Srednje-bosanskom kantonu po sljedećem rasporedu:

  • Goražde, Bosansko-podrinjski kanton (7. i 8. 11.2016.)
  • Zenica, Zeničko-dobojski kanton (09. i 10.11.2016.)
  • Travnik, Srednje-bosanski kanton (10. i 11.11.2016.)

U ovom trenutku u procesu EU integracije BiH, najznačajniji posao za institucije BiH jeste priprema za odgovaranje na Upitnik Evropske komisije, koji BiH očekuje početkom decembra 2016. Ovo predstavlja veoma tehnički zahtjevan i odgovoran posao. Imajući u vidu organizaciju vlasti u BiH značajnu ulogu u određenim poglavljima će imati i kantonalne vlasti.

Cilj dvodnevnih obuka za službenike u institucijama kantona jeste njihova priprema za prikupljanje i obradu podataka potrebnih za adekvatno popunjavanje Upitnika. Iskustva Republike Srbije u ovom procesu mogu dati dobar primjer institucijama u BiH, te stoga će obuku  voditi Vladimir Međak, stručnjak za proces EU integracije iz Republike Srbije, zajedno sa Lejlom Ramić-Mesihović, direktoricom VPI BH, i kolegama iz Direkcije za evropske integracije BiH.