JAVNI POZIV ZA PRIJAVU NA VANJSKOPOLITIČKI ISTRAŽIVAČKI FELLOWSHIP

Categories:
Comments: 46

Vanjskopolitička inicijativa BH (VPI) u saradnji sa Fondacijom Friedrich Ebert u BiH (FES) organizuje vanjskopolitički istraživački fellowship pod nazivom „VPI BH Research Fellowship“. Fellowship ima za cilj učenje o promjenjivoj prirodi i provedbi međunarodnih odnosa, o vanjskim poslovima, diplomatiji, te usavršavanje pisanja stručnih analiza prema kreatorima vanjske politike i donosiocima odluka.

Šta je „VPI BH Research Fellowship“?

Fellowship se sastoji iz obaveznog učešća na dvodnevnoj edukaciji koja se održava 10. i 11. juna 2023. godine u Sarajevu, te pisanju akademskog bloga uz mentorsku podršku po završetku edukacije koji će biti publikovan od strane organizatora. Edukaciju i mentorstvo sprovode istaknuti eksperti i ekspertice, članovi i članice akademske zajednice, istraživači i istraživačice, koji djeluju u Bosni i Hercegovini i regiji.

Kojim temama se bavi fellowship?

Edukativni i mentorski dio fellowship-a će fokus staviti na teme vanjskih poslova, EU i NATO integracija, regionalne i ekonomske saradnje, ljudska prava i zelenu agendu. Jednako su interesantne i politika BiH spram ovih tema, kao i politika drugih zemalja prema BiH, te politika trećih zemalja koje se reflektuju na BiH.

Da li je ovo program za mene?

Ukoliko si iz Bosne i Hercegovine, imaš između 18 i 26 godina, studiraš na jednom od društvenih fakulteta u Bosni i Hercegovini, zainteresovan/na si za vanjskopolitičke teme, nisi ranije objavljivao/la članke, možeš prisustvovati dvodnevnoj edukaciji 10. i 11. juna, te si eventualno aktivan/na u civilnom društvu, onda je ovaj fellowship program za tebe.

Šta imam od učešća u fellowship-u?

Fellowship ti nudi priliku da se upoznaš i povežeš sa najmanje 15 mladih istraživača/ica iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, s kojima ćeš unaprijediti svoje istraživačke vještine, te steći znanja o temama EU i NATO integracija, ekonomskim odnosima i politikama, ljudskim pravima i zelenoj agendi. Osim toga, imat ćeš priliku da uz mentorsku podršku istaknutih eksperata napišeš tekst u formi akademskog bloga koji će biti objavljen od strane organizatora.

Kako da se prijavim?

Potrebno je da najkasnije do podne 1. juna 2023. godine popuniš prijavu koja je dostupna na ovom linku. Neblagovremene i nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje.

Ko snosi troškove fellowship-a?

Organizatori snose troškove dvodnevne edukacije, smještaj, obroke i putne troškove. Organizatori takođe snose troškove mentorske podrške, objave uspješno ocijenjenih članaka, te simboličnu stipendiju za podršku istraživanju i pisanju članka.

Dodatne napomene:

Za sva dodatna pitanja nas možete kontaktirati na info@vpi.ba ili na + 387 33 831 443.

Leave your comment