Osvrt na predstavljeni  nacrt rezolucije o izvještaju Komisije za 2022 god. za BiH- problemi ili izazovi? 

Categories:
Comments: 14

Autorica: Hata Kujraković

Dan nakon što se Odboru za vanjske poslove (AFET) Evropskog parlamenta (EP) obratila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, istom je predstavljen nacrt Rezolucije o izvještaju Evropske komisije za BiH za 2022. godinu. I dok je predsjedavajuća Krišto optimističnim tonom ukazala na poslijeizborna dešavanja poput brze uspostave vlasti na državnom nivou i deklarativni fokus na ispunjenje 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije, izvjestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paulo Rangel je u pomenutom nacrtu Rezolucije ukazao na goruće probleme u državi i pozvao na hitno adresiranje istih.

Iako Evropski parlament tek nakon završetka pregovora sa potencijalnom zemljom članicom imazadatak po pitanju pristupanja, dati svoj pristanak,ima i važnu ulogu monitoringa u procesu proširenja. Prethodno pomenuti Odbor za vanjske poslove (AFET) je nadležan za koordinaciju rada na proširenju i obezbjeđivanje konzistentnosti između stavova koje usvaja Parlament i aktivnosti njegovih stručnih, kao i zajedničkih parlamentarnih odbora. Dio aktivnosti po pitanju uključenosti u proces proširenja jeste i donošenje godišnjih rezolucija u kojima se komentariše napredak kandidatske zemlje na evropskom putu. Rezolucije nisu pravno obavezujuće, ali predstavljaju sredstvo kojim se skreće pažnja javnosti na prioritete i probleme koje treba hitno riješiti, čime se ujedno stvara pritisak na donosioce odluka da se tome što prije posvete.

Cijeli blog preuzmite ovdje: Osvrt na predstavljeni  nacrt rezolucije o izvještaju Komisije za 2022 god. za BiH- problemi ili izazovi?
Blog nastao u sklopu programa “Aktuelna vanjska politika”

Leave your comment