Od Evrope kao zadaće do … : Prioriteti švedskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije

Categories:
Comments: 34

Autor: Daniel Lazarević

Nakon šest mjeseci predsjedavanja Vijećem Evropske unije (EU), Češka će tu ulogu prepustiti Švedskoj 1. janura 2023. Svako predsjedavanje donosi nove prioritete, kao i priliku za tu zemlju članicu da doprinese pametnom kreiranju politika u EU. Švedska je zadnji put bila na čelu Vijeća EU u drugoj polovini 2009. godine kada je svijet izgledao drugačije nego sad. U ovim turbulentnim vremenima, kada se Evropska unija suočava sa izazovima bez presedana, premijer Ulf Kristersson naglasio je kako je zelenija, sigurnija i slobodnija Evropa temelj švedskog predsjedavanja. Kako funkcioniše predsjedavanje Vijećem EU i kakva će biti uloga Švedske u tom kontekstu?

Cijeli blog preuzmite ovdje: Od Evrope kao zadaće do … : Prioriteti švedskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije
Blog nastao u sklopu programa “Aktuelna vanjska politika”

U programu švedskog predsjedavanja Vijećem kojeg čine 33 stranice teksta, proširenje se spominje samo jedanput. Time se da naslutiti da do nekih većih promjena kad je u pitanju rad na politici proširenja neće biti, barem ne u narednih šest mjeseci. Po pitanju vanjske politike, tu je jedan sveopći cilj, a to je jačanje globalne uloge Evropske unije. Kad govorimo o zapadnom Balkanu, situacija je sljedeća:

  • BiH sa kandidatskim statusom mora nastaviti raditi na ispunjavanju 14 prioriteta Evropske komisije;
  • pregovarački proces sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom započeo je u julu 2022. godine i u toku je screening, odnosno provjera ili analitički pregled pravne stečevine EU koji omogućava ovim zemljama da se upoznaju s pravnom stečevinom i obvezama koje one preuzimaju;
  • premijer Kosova Albin Kurti je u decembru 2022. službeno predao zahtjev za kandidatski status u EU za zemlju kojoj se blizu 20 godina obećavan evropska perspektiva, ali je i dalje ne priznaje pet zemalja članica;
  • dok Srbija i Crna Gora nastavljaju raditi na otvaranju i zatvaranju pregovaračkih poglavlja, istovremeno se bore sa nagomilanim unutrašnjim problemima.

Leave your comment