Predstavljene dvije analize o ekonomskim perspektivama članstva u EU, te o ruskom protivljenje širenju NATO-a

Categories:
Comments: 4

“Ekonomske perspektive evropskih integracija BiH” i “Efekti ruskog protivljenja širenju NATO-a: Slučaj BiH” paneli su koje je u četvrtak, 15.12.2022. godine u Sarajevu organizovale fondacija Friedrich Ebert i Vanjskopolitička inicijativa BH. Autor analize o ekonomskoj perspektivi evropskih integracija BiH Faruk Hadžić istakao je da EU predstavlja partnera u ekonomskom smislu za Bosnu i Hercegovinu, te da od jačeg nivoa ekonomske saradnje, prije svega kroz dodatno jačanje direktnih stranih investicija i povećanja vanjskotrgovinske razmjene, zavisi brži put i jača integracija sa zemljama Unije.

Dodao je da se to se posebno odnosi na direktna strana ulaganja, gdje bi veći godišnji nivo ulaganja mogao dovesti do bržeg rasta bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika, a time i brže dostizanje nivoa od 40 posto prosjeka zemalja EU, što bi moglo biti dovoljno, uz provođenje i drugih ključnih reformi, za ispunjavanje uslova za ulazak u EU.

– Jedan od bitnih preduslova za takvu aktivnost, predstavlja svakako olakšavanje procedura za brže i jednostavnije ulaganje i otvaranje preduzeća u Bosni i Hercegovini – naveo je Hadžić.

Alija Kožljak, autor analize o efektima ruskog protivljenja širenju NATO-a u slučaju BiH, rekao je da Ruska Federacija koristi slabosti institucija u BiH, te nedostatke vanjskopolitičkog angažovanja ‘Zapada’, kako bi proširila sfere svog utjecaja, te spriječila NATO integracijske procese.

Smatra da današnje kompleksno sigurnosno okruženje nedvojbeno zahtijeva sveobuhvatniji odgovor na moderne višesmjerne, kako konvencionalne, tako i asimetrične prijetnje.

– NATO, kao najrelevantnija sigurnosna alijansa, još prije nekoliko decenija je spoznala potrebu razvoja i primjene tzv. koncepta kooperativne sigurnosti, koji prevazilazi kolektivnu odbranu, ali i tradicionalno poimanje sigurnosti. Ovaj koncept je omogućio ustanovljavanje novih partnerstava, dalekosežnije promovisanje sigurnosti, ali također i daljnje širenje NATO-a, što je uveliko poremetilo dugogodišnji geopolitički balans – tvrdi Kožljak.

(FENA/A. Balićevac)

Leave your comment