Nedoumice o regionalnoj saradnji iz perspektive BiH: Prednosti Berlinskog procesa u odnosu na Otvoreni Balkan

Categories:
Comments: 1

Autorica: Verda Mesihović

Regionalna saradnja zemalja Zapadnog Balkana bila je i ostaje jedan od imperativa procesa evrounijskih integracija. Kreiran 2014. godine da pomogne i stavi dodatni naglasak na važnost uspješne saradnje, Berlinski proces posvećen je infrastrukturnom razvoju, povezivanju, poticanju nauke, unaprjeđenju uslova poslovanja, omladinskim razmjenama i pomirenju. Za većinu ovakvih poduhvata uvijek je potrebno vrijeme i znatni resursi. Istovremeno, protagonisti Berlinskog procesa suočili su se s velikim očekivanjima – na sve strane. Ono što je postalo jasno prilično rano u cijelom procesu je da će proces morati čim prije početi opipljive i konkretne rezultate da bi ostao kredibilan i relevantan. Ovaj proces od početka uživa podršku svih šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Cijeli blog preuzmite ovdje: Nedoumice o regionalnoj saradnji iz perspektive BiH: Prednosti Berlinskog procesa u odnosu na Otvoreni Balkan
Blog nastao u sklopu programa “Aktuelna vanjska politika”

Ponovnom dinamiziranju Berlinskog procesa su se nadali svi. Otvoreni Balkan može biti upamćen kao autentična inicijativa nekih od zemalja Zapadnog Balkana proizašla iz zatišja Berlinskog procesa. Istovremeno nam je svima u regionu Otvoreni Balkan dočarao kako bi, u ovom trenutku i kontekstu, čak i uz najbolju volju, izgledala regionalna saradnja bez formata, procedura, sistema i okvira koji sobom nosi Berlinski proces.

Leave your comment