Energetska kriza vs. energetska tranzicija – šta sad?

Categories:
Comments: 1

Autorica: Aida Topić

Evropa se u 2022. godini našla još jednom u nezavidnom položaju. Nakon COVID-19 pandemije te ruske vojne invaziije na Ukrajinu, nastupaju energentska kriza i neizvjesnost pred nadolazeću zimu za zemlje ovog kontinenta. S obzirom na to da članice Evropske unije (EU) kao odgovor na nastalu situaciju kreiraju strategiju za ublažavanje i prevazilaženje iste i imaju dogovorenu međusobnu saradnju, državljani Unije se osjećaju mnogo sigurnije nego državljani BiH. Istovremeno vlasti Bosne i Hercegovine zanemaruju veličinu problema i ostavljaju građane da sami nalaze rješenje, dajući preporuke koje se odnose samo na pojedince. Time stvaramo ugled nesigurne i neorganizovane države, koja nije sposobna da kreira minimalne uslove za dostojanstven život svojih građana.  Ovaj blog će se fokusirati na analizu situacije u Bosni i Hercegovini, ali i na poređenje sa drugim državama koje u istoj situaciji postupaju u potpunosti drugačije. Akcenat će biti stavljen na moguće posljedice energetske krize za energetsku tranziciju, kao proces koji je ključan za borbu protiv klimatskih promjena – jednom od izrazito važnih vanjskopolitičkih problema 21. stoljeća.

Cijeli blog preuzmite ovdje: Energetska kriza vs. energetska tranzicija – šta sad?
Blog nastao u sklopu programa “Aktuelna vanjska politika”

BiH nije spremna za energetsku krizu koja nastupa i nastavi li se ovaj problem ignorisati, to može samo dovesti do većih posljedica za njene građane. Ova zemlja također treba postati karbonski neutralna država u narednih 28 godina, međutim, smatra se iako je proces započet, da nije dovoljno efikasan. Time se pokazuje da ima i poteškoća u energetskoj tranziciji, koja bi znatno ublažila posljedice nove krize.

Vlasti BiH ne shvataju problem energetske krize dovoljno ozbiljnim kao što bi trebali. Jedno od rješenja bi moglo biti efikasno donošenje mjera po ugledu na EU. Čak bi mogli primijeniti slične, ako ne i iste, na teritoriji BiH. Posljedice klimatskih promjena je nemoguće izbjeći, ali se one mogu umanjiti, zbog čega je neophodno aktivno raditi na procesu energetske tranzicije u zemlji i regiji.

Leave your comment