Prijateljska utakmica protiv Rusije nasuport ugledu države

Categories:
Comments: 0

Autor: Affan Saračević

Prijateljska utakmica između Rusije i Bosne i Hercegovine zakazana je da se odigra svega dan prije otvaranja svjetskog prvenstva u Kataru, u kojem ne učestvuje nijedna od navedenih država. Potvrda održavanja ovog prijateljskog meča izazvala  je mnogo negativnih reakcija i kritika u svijetu sporta, uključujići i reprezentativce BiH kao što su Edin Džeko i Miralem Pjanić. Naime, međunarodne sportske organizacije poput Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) i dr. oštro osuđuju odigravanje ovog meča.

Zabrana nastupanja na međunarodnim takmičenjima uvedena je za Rusku Federaciju početkom ruske invazije na Ukrajinu, još u februaru 2022. godine. Međutim, to ne sprečava Fudbalski savez BiH da donosi odluke o odigravanju ovog meča sa ekipom koja zbog sankcija nema pravo učešća na međunarodnim takmičenjima. UEFA je u izjavama za novinare već najavila moguće sankcije i za BiH ukoliko ovaj meč bude odigran, a to je samo jedan od primjera s kakvim se posljedicama Bosna i Hercegovina može suočiti. U ovom blogu će biti predstavljena analiza trenutne situacije odnosno utjecaj potencijalnog igranja utakmice između BiH i Rusije na bh. ugled.

Cijeli blog preuzmite ovdje: Prijateljska utakmica protiv Rusije nasuport ugledu države
Blog nastao u sklopu programa “Aktuelna vanjska politika”

Ukratko…

Nogometni savez Bosne i Hercegovine u ovom slučaju ne donosi odluku samo o svojim igračima već i o ugledu bh. nogometa, ali i države koju predstavljaju. Iako je ovo za ruski nogometni tim korak naprijed, za BiH bi ovo mogao biti znatan korak unazad, jer igranje prijateljske utakmice protiv tima države koju međunarodna zajednica otvoreno sankcioniše nikako ne može biti dobra opcija iz razloga što će negativno utjecati na ugled i promociju BiH u svijetu.

Leave your comment