EU realnost i bh. snovi – (deklarativna) dekarbonizacija energetskog sektora u Bosni i Hercegovini

Categories:
Comments: 0

Autorica: Hata Kujraković

S ciljem ostvarenja klimatski neutralnog kontinenta do 2050. godine, na nivou Evropske unije (EU) se u znatnoj mjeri radi na poboljšanju energijske efikasnosti, većoj upotrebi obnovljivih izvora energije te na smanjenju emisije stakleničkih plinova. Tako je sredinom 2021. godine Evropska komisija predstavlila paket mjera “Spremni za 55” (“Fit for 55”) koji sadrži 13 zakonskih prijedloga za smanjenje emisija ugljika za najmanje 55% do 2030. Jedan od prijedloga je Mehanizam za graničnu prilagodbu emisija ugljika (CBAM) kojim bi se uvelo plaćanje cijene za ugljik prilikom uvoza određenih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU, a čija proizvodnja se vrši uz ispuštanje velikih emisija ugljika.

Cijeli blog preuzmite ovdje: EU realnost i bh. snovi – (deklarativna) dekarbonizacija energetskog sektora u Bosni i Hercegovini
Blog nastao u sklopu programa “Aktuelna vanjska politika”

Zaključak neće biti dug. U tekstu je predstavljen jako mali dio ovako važnog procesa kao što je dekarbonizacija. To nije naša daleka budućnost, već sadašnjost u kojoj živimo i koju treba mijenjati. Stoga je neophodno da vlast sluša potrebe građana, prati druge, bolje primjere kako bi BiH jednog dana postala uzor drugima, jer resursi unutar zemlje postoje. Preuzete međunarodne obaveze se moraju ispuniti, a ciljevi, principi i rokovi za tranziciju se moraju, ne samo utvrditi, već i ispoštovati. Što prije.

Leave your comment