Koncept i perspektive članstva u Savjetu bezbjednosti

Categories:
Comments: 0

Autori: Marija Grgić, Marko Lončar, Nina Kurt, Sajra Šarenkapa, Sara Stojaković

Struktura Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, zasnovanog na stalnim i nestalnim članicama, u nepromijenjenom obliku postoji i djeluje od svog postanka. Istovremeno, svijet je prolazio kroz burne istorijske periode, sukobe i društveno-političke promjene no izmjene u načinu funkcionisanja i donošenja odluka u najvažnijem međunarodnom tijelu nije bilo od njegovog nastanka pa do danas. Shodno tome, ovaj blog ispituje prednosti, mane kao i uslove za potencijalne promjene u strukturi Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, sa posebnim fokusom na ulogu i doprinos koje stalne i nestalne članice imaju pri donošenju odluka i rješavanju kriza na sjednicama Savjeta bezbjednosti UN-a.

Kada bismo međunarodne odnose morali opisati naslovom nekog književnog djela, onda bi to zasigurno bio roman Lava Tolstoja “Rat i mir”. Naime, istorijske lekcije pokazuju da su uslovi svakog mirnodopskog stanja određivani kroz rezultate rata koji bi mu prethodio. Tako je najveći rat u istoriji ljudskog roda, odnosno Drugi svjetski rat, donio najveći broj žrtava i razaranja, ali je iz istoga proistekao najstabilniji okvir za globalni mir uspostavljen u San Fransisku osnivanjem Ujedinjenih nacija u oktobru 1945. godine, koji je istovremeno bio supstituciona međunarodna organizacija Lige naroda.

_______________________________________________________

Cijeli blog preuzmite ovdje!
Blog nastao u sklopu programa “Mladi i sigurnost”; dvodnevne radionice sa studentima Fakulteta političkih nauka iz Sarajeva i Banja Luke, koju je realizovala Vanjskopolitička inicijativa BH u okviru saradnje sa Ambasadom Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Leave your comment