Jesen krize – uzroci i posljedice relativnog pada desnog centra

Categories:
Comments: 1

Autor: Marko Lončar

Najmoćnija nadnacionalna politička grupacija u Evropi posrnula je u krizu izbornim porazima u Njemačkoj te smjenom austrijskog kancelara. Dvije smjene u tzv. DreiSat dijelu Evrope naznačile su ono što se odavno naziralo, a ove jeseni i potvrdilo – evropske stranke desnog centra nalaze se u relativnom padu bez izbornih uspjeha, inovativnih politika i jakih lidera.

Evropska narodna partija (EPP) dominira političkom scenom Evrope u poslijeratnom periodu, tj. od okončanja Drugog svjetskog rata te važi za najsnažniju političku opciju. Ova grupacija čiji kontinuitet polazi od “očeva osnivača” Evrope poput Konrada Adenauera, Alčida de Gasperija ili Roberta Šumana doživjele su u kratkom vremenskom intervalu dva teška poraza koja postavljaju pitanje kakva je budućnost partija umjerene desne orijentacije.

Cijeli blog preuzmite ovdje: Jesen krize – uzroci i posljedice relativnog pada desnog centra
Blog nastao u sklopu programa “Aktuelna vanjska politika”

U aktuelnim trendovima ne treba zanemariti ni aktuelnosti koje se paralelno odvijaju u Bosni i Hercegovini. Iako je država uveliko zaostala u procesu evrointegracija, čak četiri političke partije iz Bosne i Hercegovine pripadaju ovoj evropskoj porodici partija od čega dvije sa položaja vlasti u datom trenutku – SDA i HDZ BiH. Ipak, spor tok evrointegracija i ideološki monopol nacionalizma među partijama u Bosni i Hercegovini umanjuju značaj aktuelnih trendova na kontinentu i ne ostavljaju dovoljno prostora za bilo kakvo značajnije sagledavanje eventualnih posljedica unutar države koja dio političke Evrope, ma kakva ona trenutno bila, jeste samo na geografskoj karti.

Leave your comment