Manifesto mladih za digitalni prostor

Categories: ,
Comments: 4

Tijekom posljednjeg desetljeća internetska sfera pretvorila se u bitan dio svakodnevnog života ljudi. Budući da smo bili jako pogođeni trenutnom pandemijom COVID-19, veliki dio naših života prešao je u internetsku sferu. Od obrazovanja, poslovanja, društvenog života i umrežavanja – ljudi su postali previše ovisni o različitim platformama društvenih medija kako bi se družili i normalizirali svoj svakodnevni život.

Pretjerano oslanjanje na internet postalo je posebno izraženo među mladima. S tim u vezi, pandemija je samo pogoršala ranije postojeće izazove, otvarajući vrata novim, čije se posljedice tek očekuju. Iako su još medijski najpismenija generacija, mladi (u dobi između 15 i 30 godina) suočavaju se s nekoliko pitanja koja su utjecala na njihovu dobrobit i život. S povećanjem vremena provedenog pred ekranom otvorila su se mnoga pitanja – kako će to utjecati na mentalno zdravlje mladih, u kojoj mjeri će sve veća količina dezinformacija i dezinformacija na internetu utjecati na način razmišljanja i odlučivanja, kako će ova tranzicija utjecati na obrazovni proces, društveni život, privatnost i sigurnost? Kako se i dalje nalazimo u neviđenim vremenima, ova pitanja nemaju definitivan odgovor. Ipak, vrlo je važno da razgovori započnu.

Iza opsežnih konsultacija u svim glavnim gradovima regije, zajednički zaključak mladih sa Zapadnog Balkana, zajedno sa svojim kolegama širom Evrope, je da postoji hitna potreba za usvajanjem uredbe za bolju zaštitu njihovog prava na besplatan i siguran digitalni proctor. Otuda i Manifesto čija je namjera da stane kao poziv na akciju europskim donosiocima mišljenja i odlukama na nadnacionalnom, nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou u područjima vezanim za digitalne slobode i korištenje interneta.

Štaviše, pozivaju na:

• posljedična borba protiv širenja dezinformacija i porasta govora mržnje;

• rješavanje štetnog utjecaja interneta na mentalno zdravlje;

• osiguranje odgovornosti platformi društvenih medija.

Razvoj Manifesta podržan je i online peticijom, koju je za samo dvije sedmice potpisalo više od 400 potpisnika. Uzimajući u obzir podršku mladih u regionu i snažnu potrebu za akcijom, ovaj manifesto postavlja ključne zahtjeve na koje treba odgovoriti. Kako su zemlje regiona isključene iz direktnog učešća na Konferenciji o budućnosti Evrope, glas mladih Zapadnog Balkana postaje sve važniji. „Oblikovanje digitalne budućnosti Evrope“ jedno je od tematskih područja konferencije, pa Manifesto teži da otvori put za daljnje rasprave u ovoj oblasti.

Poziv za manifesto prvi put je javno objavljen 5. maja 2021. godine, samo četiri dana prije monumentalnog dana za sve Evropljane – Dana Evrope koji slavi jedinstvo u različitosti. Štaviše, ovaj dan označio je početak dugo očekivane Konferencije o budućnosti Evrope, nadajući se da će stvoriti buduću budućnost za sve Evropljane. U takvom kontekstu, cilj Manifesta je pokrenuti raspravu i političku akciju od relevantnih aktera u Evropi.

Ovaj manifesto nastao je u okviru inicijative „Gradimo budućnost zajedno: EU i Zapadni Balkan iz perspektive mladih“. Ovu inicijativu sprovela je Vanjskopolitička inicijativa BH, zajedno s partnerima iz regionalne mreže Think for Europe – TEN, EPC iz Brisela, Istituto Affari Internazionali iz Rima i Fondacije Bronisław Geremek iz Varšave.

Manifesto je dostupan samo na engleskom jeziku i može se preuzeti na ovom linku.

Leave your comment