(Ne)slobode i (ne)sigurnost virtuelnog svijeta

Categories: ,
Comments: 0

Autorka: Nizama Husetić

Sloboda se može definirati kao mogućnost samostalnog, nezavisnog djelovanja, mogućnost samoodređenja čovjeka. Ona se odnosi, u općenitom smislu, na tvrdnju biti slobodan- neograničen, nezarobljen.
Ideal slobode pokretač je ljudske aktivnosti.

Na prostoru kakav je internet, prostran i nepregledan, a naizgled omeđen granicama desktopa i ekrana mobitela, nije rijetka stvar da lična sloboda prestaje biti sloboda i postaje kavez drugih. Sve češći govor mržnje je moguć, jer sva hrabrost autora određenog članka ili komentara takvih stavova, ogleda se u praznom mjestu za potpis ili pseudonimu koji je svojevrsni čuvar pravog imena i prezimena. Tako imamo cijelu vojsku hrabrih internet ratnika, zagovornika raznih fašističkih, rasističkih, šovinističkih ideja koje, često nas internet podsjeti, do dan danas nisu pobijeđene.

Najčešće nismo svjesni da su i benigni vicevi, korištenje pogrdnih epiteta, ponižavajućih insinuacija i uvredljivih aluzija blaži oblici samog govora mržnje. Nije rijetkost ni naići na teže oblike koji direktno pozivaju na nasilje i diskriminaciju određene skupine.

Internet pruža apsolutnu slobodu izražavanja oblikovane i neoblikovane, sirove misli. Ona se kao takva potom, poput grudve snijega s vrha brda, valja i postaje veća, dobijajući na volumenu tako da pri kraju može ugušiti onu razumnu misao koja je bila tiša. Velik problem koji sa sobom nosi sloboda koju internet pruža, jesu nepouzdane informacije još slabije pouzdanih izvora koje je često potrebno kvalitetno izvagati. Kako je internet instant izvor informacija, one se tako vrlo rijetko provjeravaju. I koliko god bili slobodni iskazati mišljenja, čestititati, radovati se, dizati glas protiv određene nepravde, podizati svijest o određenim problemima, koliko god smo slobodni, toliko smo nezaštićeni, toliko smo nadohvat ruke profilima različitih motiva koji vrlo vješto koriste mogućnosti za manipulaciju. Pa tako nije rijetkost čuti za manipulaciju djecom, prevare staraca, lažnu internet kupovinu. Sjetimo se samo masovnih samoubistava djece i tinejdžera zbog video igrica. Čini se kao da su nam laptopi i mobiteli vrata u svijet koji je i surov i okrutan i ne štedi nikoga.

U realnom svijetu oko nas, sloboda znači sigurnost, znači miran san. Na internetu to nije pravilo. Čini se da je razvoj tehnologije uveliko doprinio smanjenoj sigurnosti, kako zbog već pomenutih lažnih predstavljanja, fotografija koje tako mirno dijelimo sa svijetom, tako zbog lokacije i svih informacija koje vrlo često podliježu zloupotrebi.

Ipak, postoje i pozitivni primjeri kako apsolutna sloboda na internetu ponekad znači i dizanje svijesti o određenim pitanjima. Tako ćemo, naprimjer, naići da su mnoge akcije za zaštitu okoliša svoje inicijative započele upravo na internetu. Prvi put je svijet čuo za genocid nad Ujgurima upravo putem videa i slika, te svjedočanstava žrtava koje su se širile online.

Također, doba u kojem živimo možemo s punim pravom nazvati dobom pristupačnih infomacija. O skoro svemu oko nas možemo pronaći informacije jednostavnim upisivanjem riječi u pretraživač. Tako uživamo potpunu slobodu prikupljanja besplatnog znanja, bez kupovine eniciklopedija. A samo čovjek potkovan znanjem je slobodan čovjek.

Vratimo li se na početnu definiciju, shvatamo da onaj prazan prostor ispunjen imenima profila, u kojem samostalno, nezavisno djelujemo, ustvari jeste sloboda. Samo je potrebno i druge učiniti slobodnima, jer, stavljajući okove na druge, ne čupamo sebe iz kaveza. Potrebno je sad, kad smo u život maksimalno uveli korištenje interneta, prerasti ga. Da prirodna inteligencija nadjača vještačku, jer isforsiranim koracima unaprijed, vraćamo se unazad. Tako ćemo cijeniti knjige i autore, novine i novinare, analitičare, pravnike, ekonomiste, liječnike, profesore. Više bi pažnje trebali posvećivati sigurnosti i zaštiti na internetu, te dobro zaključavati ta vrata.

Ne počnemo li nadmudrivati inteligenciju koju smo razvili, pronaći ćemo se na proplanku poput zečeva koje sa svih strana čekaju lovci.
__________________________

Ovaj blog je nastao i osvojio nagradu u sklopu MladiRini konkursa za Bosnu i Hercegovinu te je isti objavljen i na: MladiRini platformi. Platforma je inače nastala kao dio našeg projekta Izgradimo budućnost zajedno: EU i Zapadni Balkan iz perspektive mladih podržanom od strane Izvršne agencije za obrazovne, audio-vizuelne i kulturne politike kroz svoj program Evropa za građane i građanke.

Leave your comment