EU kao promotor demokratije ili ‘stabilnosti’ na Zapadnom Balkanu?

Categories:
Comments: 0

Počevši od avgusta 2021. godine, mreža Think for Europe (TEN) započela je svoj rad na istraživačkom projektu „EU kao promoter demokratije ili ‘stabilitokratije’ na Zapadnom Balkanu?“. Ovaj projekat se sprovodi u partnerstvu sa holandskim Institutom za međunarodne odnose „Clingendael“.

Svojim politikama proširenja EU pokušava potaknuti demokratizaciju u regiji Zapadnog Balkana. Sada kada daljnje reforme u određenom broju zemalja sporo napreduju ili su čak u potpunosti stale, sve se veća pažnja posvećuje negativnim nuspojavama politika EU. U literaturi o proširenju EU napominje se da, unatoč demokratskim ciljevima, strategije i politike EU nenamjerno doprinose stvaranju takozvanih stabilitokracija u regiji: zemalja s očiglednim demokratskim nedostacima koje u isto vrijeme tvrde da osiguravaju pro-EU stabilnost.

Istraživački projekat fokusira se na šest zemalja Zapadnog Balkana. Za svaku zemlju, procjenjuje se kako se nedostaci u politikama proširenja EU -a utvrđeni u literaturi pojavljuju u praksi nudeći refleksiju o primjenjivosti teorijskog okvira za određenu državu, potkrijepljeno ocjenom brojnih studija slučaja.

Projekat će se sprovoditi tokom 2021. godine i kulminiraće Clingendaelovim izvještajem na engleskom jeziku sa šest doprinosa TEN partnera, po jednim za svaku zemlju šestorke Zapadnog Balkana.

Ovaj projekat finansiraju Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo odbrane Holandije. 
_________________________________________________________

Period: August 2021 – Oktobar 2021
Donator: Evropska agencija za kulturnu, obrazovnu i audio-vizuelnu politiku
Projekt Koordinator za BiH: Vanjskopolitička inicijativa BH
Kontakt osoba: Emina Kuhinja, Istraživačica

Leave your comment