Pismo u amanet Šmitu

Categories:
Comments: 1

Autor: Mahir Sijamija

Bosna i Hercegovina u svom postdejtonskom periodu teži da bude prosperitetno, demokratsko i razvijeno društvo, država blagostanja i vladavine zakona. Rana poslijeratna historija obilježena je svakodnevnim tenzijama, političkim krizama, gdje Bosne i Hercegovina svoja nadanja u toj realnosti ne može ispuniti. Napisani su tomovi i tomovi knjiga, analiza, preporuka, kako da se stvari promijene, a još više literature pokušava objasniti besmisao političkog sustava koji je kreiran kao alternativa ratnom stanju u kojem se našlo stanovništvo BiH uslijed disolucije Jugoslavije.

Na dejtonskim osnovama napravljen je koncept koji u suštini je trebao značiti pomirenje među narodima, kao sveto slovo mira ka težnji za prosperitetnoj budućnosti koju su mnogi stanovnici pronašli diljem Zapadne Evrope.

Cijeli blog preuzmite ovdje: Pismo u amanet Šmitu

Blog nastao u sklopu programa “Aktuelna vanjska politika”

Aktuelna vanjska politika je platforma namijenjena mladim aktivistima VPI BH ima za izradu i objavu kratkih
online članaka u različitim formatima (analiza, blog, policy brief i sl.) na aktuelne teme iz sfere vanjske politike
usmjeren ka ili vođene od strane BiH. Platforma je prostor da mladi vanjskopolitički analitičari/ke kreiraju sopstveni sadržaj, razvijaju svoju ekspertizu i dobiju prostor u javnosti.

Stavovi, mišljenja i zaključci u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Friedrich-ebert-stiftung i Vanjskopolitičke inicijative BH. Friedrich-ebert stiftung i Vanjskopolitička inicijativa BH ne garantuju za tačnost
podataka koji su izneseni u tekstu.

Leave your comment