Šta su „Zeleni (Covid) pasoši“ i kakav značaj imaju za stanovnike BiH?

Categories:
Comments: 2

Autorica: Tajra Hadžić

Dok građani BiH nestrpljivo iščekuju masovnu vakcinaciju, razvijene zemlje pronalaze načine na koje će olakšati kretanje ljudi, te spasiti ovogodišnju ljetnju sezonu. Pomen kreiranja zelenih ili Covid pasoša pokrenula je lavinu reakcija i pitanja, na većinu kojih je odgovore dala upravo Evropska Komisija na svojoj zvaničnoj stranici. Prema podacima objavljenim 17. marta, „Digitalni zeleni certifikat“ predstavlja potvrdu koja se izdaje u tri slučaja: osoba ima negativan PCR ili brzi antigen test na Covid-19, u slučaju da je prebolio/la virus u prethodnom periodu ili da je vakcinisan/a protiv Covid-19 virusa.  Planirano je da se ovaj tip certifikacije uvede u svih 27 članica Evropske Unije (EU), kao i u Lihtenštajnu, Švicarskoj, Islandu i Norveškoj. Izrael i Ujedinjeno Kraljevstvo također razvijaju sličan mehanizam Covid pasoša za svoje državljane. Ono što je posebno važno istaknuti jeste da pravo na „zeleni pasoš“ imaju i svi državljani zemalja koje nisu članice EU sa trenutnim prebivalištem u Evropskoj Uniji, kao i članovi porodica državljana EU bez obzira na njihovu nacionalnost.

Cijeli blog preuzmite ovdje: Šta su „Zeleni (Covid) pasoši“ i kakav značaj imaju za stanovnike BiH?

Blog nastao u sklopu programa “Aktuelna vanjska politika”

Aktuelna vanjska politika je platforma namijenjena mladim aktivistima VPI BH ima za izradu i objavu kratkih
online članaka u različitim formatima (analiza, blog, policy brief i sl.) na aktuelne teme iz sfere vanjske politike
usmjeren ka ili vođene od strane BiH. Platforma je prostor da mladi vanjskopolitički analitičari/ke kreiraju sopstveni sadržaj, razvijaju svoju ekspertizu i dobiju prostor u javnosti.

Stavovi, mišljenja i zaključci u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Friedrich-ebert-stiftung i Vanjskopolitičke inicijative BH. Friedrich-ebert stiftung i Vanjskopolitička inicijativa BH ne garantuju za tačnost
podataka koji su izneseni u tekstu.

Leave your comment