Epidemija neonacizma u Evropi

Categories:
Comments: 1

Autorice: Emina Kuhinja i Ena Jusufbegović

O ekstremizmu često govorimo u mnogo širem kontekstu koji ne uključuje samo jednu državu ili regiju. Iako strukturalni elementi proizilaze iz različitih ideologija, njegovi korijeni se zasnivaju na dihotomičnom pogledu na svijet. Ekstremističke ideje se manifestuju kroz društvene pokrete i političke partije, stvarajući dosta vidljive mreže i aktivnosti, dok je sama operativa subverzivna. Kao takve, pokretač su različitih manifestacija nasilja i konflikata koji iza sebe ostavljaju trajne posljedice, te formiraju pogodno tlo za njihovo dalje održavanje. Globalizacija i nastale političke promjene su uvjetovale različite sisteme unutar kojih narativi postaju katalizatori daljih društvenih promjena u zavisnosti od vladajuće ideologije. Ono što se danas sve više primjećuje u svijetu jesu kontranarativi liberalizmu, što je prisutno i među Evropskim zemljama. Koncept demokratskog uređenja država garantuje slobodu govora i izražavanja svakog pojedinca, ali je ta sloboda često zloupotrebljena. No, koliko ta zloupotreba dovodi do strukturalnih promjena u društvu?

Cijeli blog preuzmite ovdje: Epidemija neonacizma u Evropi

Blog nastao u sklopu programa “Aktuelna vanjska politika”

Aktuelna vanjska politika je platforma namijenjena mladim aktivistima VPI BH ima za izradu i objavu kratkih
online članaka u različitim formatima (analiza, blog, policy brief i sl.) na aktuelne teme iz sfere vanjske politike
usmjeren ka ili vođene od strane BiH. Platforma je prostor da mladi vanjskopolitički analitičari/ke kreiraju sopstveni sadržaj, razvijaju svoju ekspertizu i dobiju prostor u javnosti.

Stavovi, mišljenja i zaključci u ovom tekstu ne moraju nužno odražavati stavove Friedrich-ebert-stiftung i Vanjskopolitičke inicijative BH. Friedrich-ebert stiftung i Vanjskopolitička inicijativa BH ne garantuju za tačnost
podataka koji su izneseni u tekstu.

Leave your comment