Izgradimo budućnost zajedno: EU i Zapadni Balkan iz perspektive mladih

Categories:
Comments: 2

Marta 2020. godine, Vanjskopolitička inicijativa BH (VPI BH) započela je dvogodišnji projekat „Izgradimo budućnost zajedno: EU i Zapadni Balkan iz perspektive mladih“. Ovaj projekat se sprovodi u saradnji sa članicama regionalne Think for Europe (TEN) mreže, Institutom za međunarodne odnose iz Rima, Centrom za fondaciju Bronsilav Geremek iz Varšave i Centrom za evropsku politiku iz Brisela.

Projekat ima za cilj da uključi mlade sa Zapadnog Balkana u raspravu o budućnosti Evrope. Projekat direktno doprinosi izradi politika u Evropskoj uniji (EU) kroz učešće građana u uobličavanju i izmjeni politike proširenja EU na Zapadni Balkan.

U okviru projekta biće održano devet događaja koji će okupiti studente, omladinske aktiviste i stručnjake sa prostora zemalja Zapadnog Balkana i država članica EU. Kroz moderiranu raspravu, na ovim događajima učesnici će iznijeti svoje ideje i prijedloge za razvoj EU u budućnosti. Također, mladi će imati priliku da svojim razmišljanjima doprinesu raspravi koja će se voditi na elektronskoj platformi za konsultacije. Sve to će biti uobličeno u prijedloge javne politike, sa jasno usmjerenim preporukama. Po završetku projekta, svi izrađeni prijedlozi javne politike će poslužiti kao doprinos mladih sa Zapadnog Balkana u tekućoj raspravi o budućnosti Evrope.

Ovaj projekat podržava Izvršna agencija za obrazovne, audio-vizuelne i kulturne politike kroz svoj program „Еvropa za građane i građanke“.

Leave your comment