Званично: ЊеБЕР 2.0 је кренуо!

Categories:
Comments: 0

Са поносом вас обавјештавамо да је пројекат ЊеБЕР добио финансијску подршку Европске комисије за свој наставак. Током наредне три године наставићемо да радимо на реформи јавних управа на Западном Балкану.

Шест организација из Западног Балкана, чланица мреже Тхинк фор Еуропе – ТЕН (Центар за европске политике – ЦЕП Београд, Институт за демократију и посредовање – ИДМ Тирана, Институт алтернатива – ИА Подгорица, Вањскополитичка иницијатива – ВПИ Сарајево, Група за правне и политичке студије – ГЛПС Приштина, Институт за европске политике – ЕПИ Скопје), којима координира Центар за европске политике – ЦЕП Београд, и у партнерству са Еуропеан Полицy Центре – ЕПЦ из Брисела, захваљујући финансијској подршци Европске комисије, наставиће свој рад на даљем оснаживању организација цивилног друштва на Западном Балкану са циљем њиховог укључивања у креирање и спровођење реформе јавне управе у складу са захтјевима процеса приступања ЕУ.

Вођен принципима СИГМА иницијативе, ЊеБЕР се заснивао на важности учешћа цивилног друштва у процес праћења напретка влада у реформи јавне управе (РЈУ) на основу захтјева ЕУ. Оснивањем регионалне ЊеБЕР платформе за праћење процеса реформе јавне управе и оснаживањем организација цивилног друштва изградњом капацитета и организацијом консултација, ЊеБЕР је створио притисак “одоздо на горе” за неопходношћу реформи. Ово је поставило темеље за континуирано укључивање цивилног друштва у процес реформе јавне управе, ослањајући се за регионални приступ и регионално упоредиве резултате ЊеБЕР мониторинга.

Под новим називом, Оснаживање цивилног друштва Западног Балкана за реформисану јавну управу, концепција ЊеБЕР 2.0 ослања се на резултате ЊеБЕР-а и ПАР Монитор извјештаја. ЊеБЕР 2.0 наставља са развијеним и доказано ефикасним методом интервенције у који је примјењивао у првом пројекту, односно, да стварање регионалног и локалног притиска, као и потражње за реформом јавне управе у складу са принципима ЕУ јесте најбољи (и једини) начин да се обезбиједи дугорочна ефикасност политике условљавања ЕУ у овој области и да се ове реформе одрже и након што земље Западног Балкана постану чланице Уније.

Циљ ЊеБЕР 2.0 пројекта је оснажено цивилно друштво, ојачано знањем, вјештинама и алатима за праћење реформе јавне управе, пред којем су националне и локалне владе одговорне за квалитет политика, услуге које пружају и цијелокупно управљање на државним и локалном нивоу.

ЊеБЕР 2.0 је кренуо у децембру 2019. и трајаће до децембра 2022. године.