Студијска посјета за побједнике фото конкурса из В4 земаља

Categories:
Comments: 0

У периоду од 14.11.2019. до 17.11.2019. Вањскополитичка иницијатива БХ је организовала студијску посјету у Босну и Херцеговину за младе људе из Словачке, Чешке Републике и Мађарске који су учествовали у фото натјечају на тему “УСПЈЕШНОГ ИНТЕР-РЕЛИГИЈСКОГ СУЖИВОТА И ДИЈАЛОГА“. Учесници у ове три земље су имали прилику да своју слику осмисле на основу видео колажа, који је настао као резултат подијељених личних искустава и размишљања младих људи у БиХ, који су у својим причама приказали једнакости кроз призму интер-религијског суживота и дијалога који чине БиХ јединственом земљом која својим примјером може понудити младим Чесима, Мађарима и Словацима читање хисторије у којој се види да успјешан дијалог између припадника различитих вјерских заједница може бити (и, заправо, и јесте) правило, а не изузетак.
У оквиру студијске посјете, учесници су имали прилику да разговарају са представницима невладиних организација у Сарајеву, Центра за напредне студије и Хуманитy ин Ацтион (ХИА). Такођер, у просторијама Међурелигијског вијећа у БиХ, су се упознали са радом истог те да је то тијело кроз које се истиче добра воља традиционалних цркава и вјерских заједница, да заједничким снагама допринесу изградњу грађанског друштва у дијеловима гдје је утицај цркава и вјерских заједница неприкосновен.
У Музеју ратног дјетињства су имали презентацију, а након тога и обилазак изложбених материјала који се односе на одрастање у рату те су се упознали са причама сваке од младих особа која је доставила неки од предмета који су изложени у музеју. Изложба и идеја успостављања музеја је настала на основу илустроване књиге на 328 страница која је донијела причу генерација одраслих у рату.
Туристичким обиласком града и посјетом музејима и најважнијим хисторијским дијеловима и установама града је завршена студијска посјета за студенте и В4 земаља.
Ове активности су организоване у склопу пројекта под називом „Мy Неигхбоур, Суццесс Сториес оф тхе Интер-фаитх Диалогуе wитхин анд беyонд тхе В4 Цоунтриес“ (Мој сусјед – Успјешне приче међурелигијског дијалога унутар земаља скупине В4 и шире) финансираног од стране Интернатионал Висеград Фунд.