Политичка анализа “Нова динамика Европе! Чему се БиХ може надати?”

Вањскополитичка иницијатива БХ је у сарадњи са фондацијом Фриедрицх Еберт 12.11.2019. године организовала представљање политичке анализе “Нова динамика Европе! Чему се БиХ може надати?” аутора Давора Вулетића.

Босна и Херцеговина треба унаприједити свој законодавни и институционални оквир како би осигурала испуњавање 14 кључних приоритета из Миšшљења Комисије. То би у сљедећој декади требало да буде једина политичка агенда свих политичких странака у БиХ. Западни Балкан је и даље стратешšки интерес Европске уније али није приоритет. Приоритет Европске уније је радити на властитој способности, а дати времена Западном Балкану да уради домаћу задаћу. Нова динамика одвијат ће се само унутар ЕУ. Босна и Херцеговина се само може надати да ће њене политичке елите коначно кренути напријед.

Циљ ове анализе јесте дати преглед могућих промјена у уну-трашњој и вањској динамици ЕУ политике, као и њене политике ђеловања према проширењу у односу на Западни Балкан, а нарочито на Босну и Херцеговину. Она ће истражити поруке које је у том контексту ЕУ послала прије и након што су формиране нове ЕУ институције. обзиром да су европске ин-теграције двосмјеран процес, анализа ће такођер покушати представити тренутно стање у Босни и Херцеговини у погледу захтјева и очекивања Европске уније у оквиру Процеса стабилизације и придруживања.

Анализа настоји упознати стручњаке за политике ђеловања који долазе из различитих институција, организације цивилног друш-тва, дипломате, међународну развојну заједницу, медије, дужноснике политичких странака и младе политичке вође са могућим дешавањима у формулирању политике ђеловања у ЕУ након европских избора и формирања ЕУ институција током наредних пет година. Она ће им такођер скренути пажњу на учинке таквих дешавања на европске аспирације Босне и Херцеговине.

Учесници панела, аутор анализе, Давор Вулетић (ВПИ БХ), Џенана Хоџић, савјетница у Делегацији Европске уније у БиХ, Осман Топчагић, предсједник Паневропске уније БиХ, бивши шеф Мисије БиХ при Европској унији, Расим Ибрахимагић, Иницијатива за мониторинг европских интеграција, Сарајевски отворени центар и Дарија Рамљак, Дирекција за европске интеграције БиХ у свом обраћању су закључили да Босна и Херцеговина треба фундаментално побољшати свој законодавни и институционални оквир како би осигурала испуњавање 14 кључних приоритета из Мишљења Комисије. Панел је модерирала Хана Соколовић, бивша уредница и новинарка Н1 телевизије.

Презентацији су присуствовали представници организација цивилног друштва, академске заједнице и надлежних институција, резидентних амбасада и мисија у Босни и Херцеговини и медија.