Politička analiza “Nova dinamika Evrope! Čemu se BiH može nadati?”

Categories:
Comments: 0

Vanjskopolitička inicijativa BH je u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert 12.11.2019. godine organizovala predstavljanje političke analize “Nova dinamika Evrope! Čemu se BiH može nadati?”  autora Davora Vuletića.

Bosna i Hercegovina treba unaprijediti svoj zakonodavni i institucionalni okvir kako bi osigurala ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Miššljenja Komisije. To bi u sljedećoj dekadi trebalo da bude jedina politička agenda svih političkih stranaka u BiH. Zapadni Balkan je i dalje stratešški interes Evropske unije ali nije prioritet. Prioritet Evropske unije je raditi na vlastitoj sposobnosti, a dati vremena Zapadnom Balkanu da uradi domaću zadaću. Nova dinamika odvijat će se samo unutar EU. Bosna i Hercegovina se samo može nadati da će njene političke elite konačno krenuti naprijed.

Cilj ove analize jeste dati pregled mogućih promjena u unu-trašnjoj i vanjskoj dinamici EU politike, kao i njene politike djelovanja prema proširenju u odnosu na Zapadni Balkan, a naročito na Bosnu i Hercegovinu. Ona će istražiti poruke koje je u tom kontekstu EU poslala prije i nakon što su formirane nove EU institucije. Obzirom da su evropske integracije dvosmjeran proces, analiza će također pokušati predstaviti trenutno stanje u Bosni i Hercegovini u pogledu zahtjeva i očekivanja Evropske unije u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja.

Analiza nastoji upoznati stručnjake za politike djelovanja koji dolaze iz različitih institucija, organizacije civilnog društva, diplomate, međunarodnu razvojnu zajednicu, medije, dužnosnike političkih stranaka i mlade političke vođe sa mogućim dešavanjima u formuliranju politike djelovanja u EU nakon evropskih izbora i formiranja EU institucija tokom narednih pet godina. Ona će im također skrenuti pažnju na učinke takvih dešavanja na evropske aspiracije Bosne i Hercegovine.

Učesnici panela, autor analize, Davor Vuletić (VPI BH), Dženana Hodžić, savjetnica u Delegaciji Evropske unije u BiH, Osman Topčagić, predsjednik Panevropske unije BiH, bivši šef Misije BiH pri Evropskoj uniji, Rasim Ibrahimagić, Inicijativa za monitoring evropskih integracija, Sarajevski otvoreni centar i Darija Ramljak, Direkcija za evropske integracije BiH u svom obraćanju su zaključili da Bosna i Hercegovina treba fundamentalno poboljšati svoj zakonodavni i institucionalni okvir kako bi osigurala ispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije. Panel je moderirala Hana Sokolović, bivša urednica i novinarka N1 televizije. Elisabet Tomasinec (šefica političkog odjela u EUSR BiH) je imala uvodni govor.

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici organizacija civilnog društva, akademske zajednice i nadležnih institucija, rezidentnih ambasada i misija u Bosni i Hercegovini i medija.