Мој сусјед – Успјешне приче међурелигијског дијалога унутар земаља скупине В4 и шире

Вањскополитичка иницијатива БХ (Сарајево) у сарадњи  са  Центром за Еуропске сусједске студије – ЦЕНС (Будимпешта), Институтом за стратешке политике – СТРАТПОЛ (Братислава), те Асоцијацијом за међународне послове (Праг) организовала је 17.10.2018. године округли стол  у склопу обиљежавања почетка пројекта под називом „Мy Неигхбоур, Суццесс Сториес оф тхе Интер-фаитх Диалогуе њитхин анд беyонд тхе В4 Цоунтриес“ (Мој сусјед – Успјешне приче међурелигијског дијалога унутар  земаља скупине В4  и шире).

Овај пројект са собом носи и компоненту рада са младима, те развијања њихове свијести и знања о вриједностима међурелигијске сарадње те развијање толеранције међу младима. Сам пројект изникао је из потребе земаља Вишеградске скупине за јачањем међурелигијске сарадње услијед растуће мигрантске кризе и све јаче вјерске нетолеранције у земљама Еуропе. Пројект је усмјерен на подизање свијести о значају међурелигијског дијалога у данашњем животу не само земаља Вишеградске четворке (В4) него и генерално земаља Еуропске уније, о промовирању добрих пракси и искустава суживота и заједничких вриједноси различитих културолошких и деноминацијских скупина, нарочито у контексту промјена које се посљедњих десетљећа догађају у свијету у свјетлу политичких промјена у Еуропи, мигрантске кризе, проблема у образовању и запошљавању, те дискриминације с којом се други и другачији, само ради своје различитости, често сусрећу.

Како пронаћи начин да једни од других учимо и да једни са другима ђелимо најпозитивније стране своје културе и религије? Одговор на ово питање кроз примјере добре праксе из свог комшилука су покушали дати учесници округлог стола те су кроз призму своје земље, Босне и Херцеговине, жељели показати нашим гостима и партнерима из В4 земаља да нам разлике помажу да упознамо себе те да је један од најбољих примјера, нажалост, ратни период  када су све установе без обзира на религијску припадност ђеловале заједно у циљу максималне помоћи народу.

Представници вјерских заједници, невладинских организација, културно умјетничких друштава и удружења младих у БиХ су се сложили да је у БиХ, када погледате хисторију, природно да сви живимо заједно и да је КОМШИЈА, управо, она најважнија особа у вашем животу  те да су најбољи примјери они комшијски који показују ту везу заједништва и суживота.

Закључак округлог стола је био да религија дефинитивно неће нестати са политичке сцене те да је веома битно да се о овим темама разговара а партнери из В4 земаља су се сложили да примјери добре праксе и заједништва различитих религија присутних у БиХ могу дефинитивно помоћи у сагледавању шире слике у В4 земљама, посебно због мигрантске кризе која је задесила Еуропу задњих неколико година. У наредном периоду, бит ће организовано видео натјецање на тему Успјешних примјера међурелигијског дијалога и сарадње у БиХ.

Пројекат је финансиран од стране Вишеград Фунд.

My Neighbour, Success Stories of the Inter-faith Dialogue within and beyond the V4 Countries“