Analiza: “Utjecaji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te CEFTA2006 na proces europskih integracija zemalja ZB6 i na regionalnu suradnju: Postignuća i put naprijed.”

Categories:
Comments: 0

Vanjskopolitička inicijativa BH je 10.09.2018. godine organizirala predstavljanje regionalne analize “Utjecaji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te CEFTA2006 na proces europskih integracija zemalja ZB6 i na regionalnu suradnju:  Postignuća i put naprijed.”

Lejla Ramić-Mesihović, direktorica Vanjskopolitičke inicijative BH predstavila je nalaze istraživanja za Bosnu i Hercegovinu i zemlje u regionu te naglasila da se izvještaj sastoji od dva dijela i napisan je na 460 stranica. Prvi dio odnosi se na analizu efekata SSP-a za Makedoniju, Albaniju i Srbiju, dok drugi dio donosi analizu efekata CEFTA-e za svih šest zemalja.

Predsjednik Skupštine Vanjskopolitičke inicijative BH Davor Vuletić je napomenuo da u BiH veliki izazov predstavlja politička situacija, a iako su i druge zemlje regije imale politički turbulentna vremena one su imale i druži period stabilizacije, dok je u BiH prisutan kontinuirani proces političke destabilizacije što utiče na rad institucija i formiranje pravnog okvira za bolje funkcioniranje BiH unutar CEFTA-e.

U izradi studije su, uz Vanjskopolitičku inicijativu BH učestvovali su i Evropski pokret u Srbiji, koji je bio koordinator cijelog projekta, Evropski pokret iz Crne Gore, prištinski Institut Riinvest, Institut za međunarodne studije iz Albanije i Institut za europske politike iz Skoplja.

Predstavljanje analize organizirano je u okviru projekta Efekti instrumenata procesa stabilizacije i pridruživanja na integracije država Zapadnog Balkana i regionalnu saradnju, uz finansijsku podršku Ambasade Savezne Republike NJemačke u Srbiji i Fondacije Institut za otvoreno društvo.

Analiza: "Utjecaji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te CEFTA2006 na proces europskih integracija zemalja ZB6 i na regionalnu suradnju: Postignuća i put naprijed."