Анализа: „Европска (ре) конекција Балкана – потрага за новим модалитетима сарадње”

Categories:
Comments: 0

Вањскополитичка иницијатива БХ је у сарадњи са Фриедрицх-Еберт-Стифтунг и Вањскотрговинском комором БиХ, 25.06.2018. године организовала представљање анализе „Европска (ре) конекција Балкана – потрага за новим модалитетима сарадње” аутора Игора Косића. Циљ ове анализе је скретање пажње кључних заинтересованих страна и јавности на значај регионалне сарадње шест земаља Западног Балкана, на досадашња постигнућа, и какви изазови и препреке стоје у процесу европских интеграција. Анализу ЦЕФТА-е као платформе за регионалне трговинске интеграције из перспективе Босне и Херцеговине, слиједило је представљање новог Регионалног економског простора и Вишегодишњег акционог план за то подручје.

Нове иницијативе и потицаји из ЕУ представљају нове прилике да се у средиште интереса врате структуралне социо-економске реформе те анализирају обавезе из вишегодишњег Акцијског плана за регионални економски простор у области трговине, инвестиција, мобилности и дигиталних интеграција, рекао је аутор анализе, Игор Косић.

Учесници панела, Аднан Муминовић, економски савјетник у Уреду Специјалног представника ЕУ, Амила Шехић, представница Вањскотрговинске коморе БиХ, Ођел за макроекономију и Лејла Рамић-Месиховић, директорица Вањскополитичке иницијативе БХ, у свом обраћању су се фокусирали на искуства и предуслове за бољу регионалну сарадњу те нагласили да би уклањање нецаринских баријера повећало потенцијал раста БиХ и регије.

Присутнима се обратио и потпредсједник Вањскотрговинске коморе БиХ, Бруно Бојић те истакао да је рад на европским пројектима важан како би се привредна друштва што боље повезала, али и да Босна и Херцеговина са земљама Балкана има вањскотрговински промет виши од 70 посто.

Evropska (re)konekcija Balkana