Поруке са Западног Балкана: Владавина права срж европских интеграција

Categories:
Comments: 0

Приједлог практичне политике који садржи 12 препорука за оживљавање процеса проширења Европске уније представљен је 21. јуна у Београду, на међународној конференцији „Поруке са Западног Балкана“. Лејла Рамић-Месиховић, директорица Вањскополитичке иницијативе БХ представила је налазе истраживања за Босну и Херцеговину и осврнула се на тренутни процес европских интеграција у држави и региону.

Потпредседник ЕПуС Владимир Међак рекао је, представљајући препоруке, да се студија базира на двије основне премисе – да у ЕУ постоји жеља да се прошири и да у земљама Западног Балкана постоји воља да се обави реформски процес којим би биле испуњене претпоставке за улазак у ЕУ.

„Суштина проблема је што постојећи оквир није добар. Начин на који се сада воде преговори је од једног опен-ендед процеса постао невер-ендинг процес и то је нешто што јасно мора да се каже“, казао је Међак.

Амбасадор Њемачке у Србији Аксел Дитман изразио је задовољство што је амбасада имала прилику да подржи пројекат у оквиру којег је представљено 12 препорука те је поручио: „Наше двије кључне поруке су да остајемо посвећени еуроинтеграцијама региона заснованих на принципу заслуга, као и да су у срцу процеса приступања унутрашње реформе у земљама кандидатима, а нарочито владавина права.“

Представници шест организација цивилног друштва из региона представили су, у оквиру два панела конференције, студију о ефектима Споразума о слободној трговини у централној и источној Европи (ЦЕФТА) и Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) на процес реформи у земљама Западног Балканастудију о ефектима Споразума о слободној трговини у централној и источној Европи (ЦЕФТА) и Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) на процес реформи у земљама Западног Балкана.

У изради студије су, уз Европски покрет у Србији који је био координатор целог пројекта, учествовали стручњаци из региона из Европског покрета из Црне Горе,Вањскополитичке иницијативе БХ из Сарајева, приштинског Института Риинвест, Албанског института за међународне студије и Института за европске политике из Скопља.

Међународна конференција организована је у оквиру пројекта Ефекти инструмената процеса стабилизације и придруживања на интеграције држава Западног Балкана и регионалну сарадњу, уз финансијску подршку Амбасаде Савезне Републике Немачке у Србији и Фондације Институт за отворено друштво.