Promocija vladavine prava na zapadnom Balkanu: Koliko je BiH spremna za otvaranje pregovaračkih poglavlja?

Categories:
Comments: 0

Vanjskopolitička inicijativa BH organizovala je u Sarajevu, 29.03.2018. panel diskusiju na temu “Promocija vladavine prava na zapadnom Balkanu: Koliko je BiH spremna za otvaranje pregovaračkih poglavlja?” u okviru regionalnog projekta kojeg implementira u sklopu Think for Europe mreže “Mjerila EU reformi-koliko učinkovito?BENCHER”.

Učesnice panel diskusije, Nedžma Džananović-Miraščija, docentica Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Inela Hadžimešić, Inicijativa za monitoring EU integracija i Lejla Ramić-Mesihović, direktorica Vanjskopolitičke inicijative BH naglasile su značaj kredibilnijih reformskih procesa u oblasti vladavine prava kako bi BiH mogla napredovati u procesu EU integracija.

Lejla Ramić-Mesihović je predstavila glavne nazale analize za BiH koja je rađena u okviru projekta naziva čiji naziv indicira da će naredni koraki u procesu integracija države dovesti do “padanja maski” te da će morati doći do veće odgovornosti nadležnih instucija. Učesnice panela su se složile da je učešće civilnog društva i stručne zajednice neophodno kako bi se otvorio diskurs o ovim temama i vršio pritisak i monitoring rada institucija te da se reforme ne mogu raditi samo deklarativno.

Osvrćući se na regionalni apekt projekta, naglašeno je da problemi BiH nisu jednistveni te da ih dijele većina zemalja regiona, stoga je bitno da pristup međunarodne zajednice i Evropske unije u postavljanju mjerila i smjernica za uslovljavanje uzme u obzir te okolnosti kako bi bio što učinkovitiji.

Događaju su pristvovali predstavnici institucija, političkih stranaka, nevladine zajedince i međunarodnih institucija te je tokom diskusije naglašen značaj zajedničkog djelovanja svih aktera u podržavanju reformskih procesa.

Projekat je realizovan uz finansijku podršku European Fund for the Western Balkans i Open Society Fund.

Konkretizacija procesa europskih integracija: Maske će padati (Benchmarks u Bosni i Hercegovini)

Reforming from the Bench-Marking Offside (regionalna analiza – dostupna na engleskom jeziku)

 

Zagovaranje i promocija vladavine prava na zapadnom Balkanu: Koliko je BiH spremna za otvaranje pregovarackih poglavlja?