Радионица: Вјештине преговарања за жене

Categories:
Comments: 0

У периоду од 05.02.2018. до 10.02.2018. године, Вањскополитичка иницијатива БХ у сарадњи са Амбасадом САД у БиХ, организовала је двије тродневне радионице у Сарајеву и Теслићу, у циљу оснаживања бх. политичарких и политичко-друштвених активистица када су у питању вјештине преговарања које ће им помоћи у даљњем раду и залагању за своја и права свих жена у БиХ.

Предавачица на ову тему је била свјетска стручњакиња за област Преговарање на радном мјесту, гђа Дебора Колб, емеритус Правног факултета на Харвард Универзитету, стручњакиња за област Преговарање на радном мјесту, а посебно је занима однос између преговарања и родних питања. Још крајем осамдесетих година двадесетог стољећа почела се бавити родним питањима, када је ова област била још увијек прилично запостављена. Проф.др. Колб је ауторица неколико књига од којих најрецентнија носи назив: “Преговарање у послу – претворити мале побједе у велику добит”.

Разговарајући са учесницама професорица је скренула пажњу да, када су у питању припреме за преговарање, увијек на уму треба имати аргументе који се могу одбранити. Потребно је сагледати шта друга страна има. Познавање чињеница има двоструки утјецај. Имат ће се већи легитимитет у постављању захтјева и лакше ће се пронаћи предности те је тако већа могућност да преговори успију. Оно што је добро за вас, добро је и за организацију. Важно је разумијети другу страну – препознати пет разлога да друга страна каже “не”. Ако се познаје перспектива друге стране, лакше се носи са истом.

Проф. др. Колб је учесница, између осталог, показала колико је за самопоуздање важна припрема за преговарање и да се иста састоји од сагледавања преговарачке позиције друге стране, али и од дефинисања онога што заиста желимо. Такође, један од закључака је био да је добро имати некога на својој страни, некога ко може дати прави савјет у правом тренутку.

Уз динамичне вјежбе и научене вјештине, симулације преговарања су оснажиле учеснице за даљни рад и успјешније преговарање у свакодневном пословном, друштвеном и политичком животу.

Vještine pregovaranja za žene