Тренинг за чланице Клуба Парламентарки ФБиХ

Categories:
Comments: 0

Вањскополитичка иницијатива БХ, у сарадњи са Клубом Парламентарки Представничког Дома Парламента ФБиХ организовала је тродневни тренинг о политичкој економији и родноодговорном буџетирању у Коњицу (9.-11.10.2017. године). Овај тренинг је наставак дугогодишње успјешне сарадње ВПИ БХ с представницама Клуба Парламентарки ФБиХ у циљу јачања капацитета чланица и пружања стручне помоћи за реализацију планова и иницијатива.

Приликом уводног обраћања, Кенела Зуко, предсједница Клуба Парламентарки ПД ФБиХ нагласила је значај сарадње Клуба са невладиним сектором и интензивирања напора заступница ка разним иницијативама те користи овако интензивног тренинга за будуће активности чланица.

Заступнице су имале прилику дискутовати о политичком, економском и правном систему БиХ, као и земаља у региону, Европи и свијету те улози државе у економији и свијету. Једна од тема дискусије било је и тренутно стање у свијету и шта је оно што свијет забрињава и колики је утицај на БиХ. Кроз анализу економских програма странака у БиХ и Европи, заступнице су заједно са предавачима дискутовале о могућим рјешењима за домаћи економски развој. О родноодговорном буџету и утјецају који заступнице у Парламенту ФБиХ могу извршити како би се осигурала већа транспарентност потрошње буџетских средстава и осигурало да се то ради на родноодговоран начин говорила је Ирма Ефендић Аџајлић.

Пројекат је финансиран грантом Министарства вањских послова Сједињених Америчких Држава (Департмент оф Стejт).

Trening "Politicka ekonomija i rodnoodgovorno budzetiranje"