Представљање анализе „Реформски процеси БиХ у лабиринту (само)наметнутих очекивања”

Categories:
Comments: 0

Вањскополитичка иницијатива БХ организовала је данас, 14. јуна 2017. године у Сарајеву јавно представљање анализе „Реформски процеси БиХ у лабиринту (само)наметнутих очекивања” аутора Игора Косића.

Циљ ове анализе Вањскополитичке иницијативе БХ, која је реализована у оквиру Програма развоја младих професионалаца у тхинк-танк организацијама које финансира Фондација за отворено друштво, био је демистифицирање процеса остваривања заданих циљева Реформске агенде и објективни преглед стања из који даје простора за учење из претходних лекција.

У осврту на анализу, коментатори, Аднан Муминовић, политички и економски савјетник Уреда специјалног представника ЕУ у БиХ и Дениса Сарајлић, ментор при изради анализе и предсједница Скупштине ВПИ БХ, нагласили су важност информативне димензије ове анализе, која на јединствени, објективан начин представља преглед и евалуацију напретка Босне и Херцеговине у остваривању циљева Реформске агенде. Учесници панела су подвукли да је један од кључних проблема представљања Реформске агенде и њених циљева заправо комуницирање истих с широм јавности, како приликом израде самог документа тако и кроз провођење мјера.

У центру дискусије која је услиједила након презентације и осврта коментатора, нашла су се питања, дилеме, те различита мишљења и тумачења у вези са могућим посљедицама дневно политичких превирања те блокирања напретка и потенцијалног краја провођења Агенде. Истакнуто је да је тренутни застој у провођењу мјера Агенде одраз недовољне опређељености власти за осигуравање стабилности државе и напретка на њеном путу ка Европској унији. Иако су се учесници сложили да је Реформска агенда била неопходна да би пружила јединствени и стуктуиране смјернице за провођене социо-економских реформи, у обзир нису узете многи кључни социјални аспекти који би много видљивији напредак на провођењу реформи, како за власти, тако и за ширу јавност.

Преузмите анализу овдје ⟶ Реформски процеси: БиХ у лабиринту (само)наметнутих очекивања

Predstavljanje analize "Reformski procesi: BiH u labirintu (samo)nametnutih očekivanja"