Završetak projekta “Podrška procesu evropskih integracija Federacije BiH”

Categories:
Comments: 0

Danas je u Sarajevu organizovan završni sastanak projekta “Podrška procesu evropskih integracija FBiH” kojeg je u proteklih jedanaest mjeseci, Vanjskopolitička inicijativa BH provodila u saradnji sa Public Administration International iz Londona uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Događaju su prisustvovali britanski ambassador u BiH, Nj.E. Edward Ferguson, predsjednik Vlade Kantona 10, kantonalni koordinatori za evropske integracije i saradnici u provođenju projektnih aktivnosti.

Prilikom uvodnog pozdravnog govora, ambasador Ferguson istakao je da je cilj projekta bio na izgradnji kapaciteta kantonalnih vlada “kako bi odgovorili na zahtjeve poput odgovaranja na pitanja iz Upitnika za članstvo u Evropskoj uniji, ispunjavanja uloge u mehanizmu koordinacije i ispunjavanju uslova iz acquis-a Evropske komisije. Kantoni su uspjeli ispuniti svoj dio Upitnika pravovremeno i, koliko mi je poznato, kvalitetno. Ovo samo potvrđuje da tamo gdje postoji politička volja ova zemlja može postići napredak i uspjeh, naročito na putu ka Evropskoj uniji.” Ambasador je naglasio da je podrška pružena putem projekta “još jedan je pokazatelj da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje potpuno predano pomaganju Bosni i Hercegovini na njenom putu prema članstvu u EU i da će nastaviti pomagati u provedbi neophodnih reformi i nakon Brexita.”

Predsjednik Vlade Kantona 10, Draško Dalić naglasio je važnost uloge kantona u procesu pristupanja Evropskoj uniji kroz mehanizam koordinacije i kako se nada da će uspjeti adekvatno ispuniti obaveze koje slijede iako predstoji još puno obaveza.  Dijana Dedić, koordinatorica za evropske integracije Unsko-sanskog kantona, koji se među prvima uključile u implementaciju projekta istakla je da su projektnim aktivnostima postavljeni i razvijeni kapaciteti koji su pomogli pri odgovaranju na Upitnik Evropske komisije i svakodnevni rad službenika.

Direktorica Vanjskopolitičke inicijativa BH, Lejla Ramić-Mesihović istakla je da je cilj projekta bio je jačanje internih i ljudskih kapaciteta kantonalnih vlada za proces integracija, jačanje mreže kantonalnih koordinatora za evropske integracije i pomoć za nastavak provođenja strukturalnih reformi. Projektnim aktivnostima nastojalo se pomoći kantonalnim vladama da kvalitetno odgovore na Upitnik Evropske komisije i adekvatno doprinesu radu mehanizma koordinacije.

 

Završetak projekta "Podrška procesu EU integracija FBiH"