Завршетак пројекта “Подршка процесу европских интеграција Федерације БиХ”

Categories:
Comments: 0

Данас је у Сарајеву организован завршни састанак пројекта “Подршка процесу европских интеграција ФБиХ” којег је у протеклих једанаест мјесеци, Вањскополитичка иницијатива БХ проводила у сарадњи са Public Administration International из Лондона уз финансијску подршку Владе Уједињеног Краљевства. Догађају су присуствовали британски амбассадор у БиХ, Њ.Е. Едвард Фергусон, предсједник Владе Кантона 10, кантонални координатори за европске интеграције и сарадници у провођењу пројектних активности.

Приликом уводног поздравног говора, амбасадор Фергусон истакао је да је циљ пројекта био на изградњи капацитета кантоналних влада “како би одговорили на захтјеве попут одговарања на питања из Упитника за чланство у Европској унији, испуњавања улоге у механизму координације и испуњавању услова из аcquis-а Европске комисије. Кантони су успјели испунити свој дио Упитника правовремено и, колико ми је познато, квалитетно. Ово само потврђује да тамо гђе постоји политичка воља ова земља може постићи напредак и успјех, нарочито на путу ка Европској унији.” Амбасадор је нагласио да је подршка пружена путем пројекта “још један је показатељ да Уједињено Краљевство остаје потпуно предано помагању Босни и Херцеговини на њеном путу према чланству у ЕУ и да ће наставити помагати у проведби неопходних реформи и након Брегзита.”

Предсједник Владе Кантона 10, Драшко Далић нагласио је важност улоге кантона у процесу приступања Европској унији кроз механизам координације и како се нада да ће успјети адекватно испунити обавезе које слиједе иако предстоји још пуно обавеза.  Дијана Дедић, координаторица за европске интеграције Унско-санског кантона, који се међу првима укључиле у имплементацију пројекта истакла је да су пројектним активностима постављени и развијени капацитети који су помогли при одговарању на Упитник Европске комисије и свакодневни рад службеника.

Директорица Вањскополитичке иницијатива БХ, Лејла Рамић-Месиховић истакла је да је циљ пројекта био је јачање интерних и људских капацитета кантоналних влада за процес интеграција, јачање мреже кантоналних координатора за европске интеграције и помоћ за наставак провођења структуралних реформи. Пројектним активностима настојало се помоћи кантоналним владама да квалитетно одговоре на Упитник Европске комисије и адекватно допринесу раду механизма координације.

Završetak projekta "Podrška procesu EU integracija FBiH"