Изазови проширења и регионална сарадња  

Categories:
Comments: 0

Вањскополитичка иницијатива БХ, у сарадњи са Факултетом политичких наука Универзитета у Сарајеву организовала је панел дискусију „Изазови проширења и регионална сарадња“ 17. марта у Сарајеву. Циљ панела је потицање дебате о досадашњим успјесима и изазовима приступања Европској унији земаља западног Балкана као и значају регионалне и билатералне дипломатске сарадње, те укључености организација цивилног друштва и академске заједнице у процес.

Учесници панела, министар за европске послове и главни преговарач Црне Горе, Александар Андрија Пејовић, директор Дирекције за европске интеграције БиХ, Един Дилберовић, доцентица Факултета политичких наука УНСА, Неџма Џанановић-Мирашчија и директорица Вањскополитичке иницијативе БХ, Лејла Рамић-Месиховић представили су досадашње активности на регионалној сарадњи и значај јасно дефинисаних циљева и напора на осигуравању стабилности и просперитета региона. Економски развој и регионална сарадња су од кључне важности за осигуравање стабилности региона те је потребно осигурати да се ограничи политички негативан утјецај који неријетко спутава сарадњу и уназађује њене ефекте.

Током дискусије, панелисти су разговарали о потреби развијања духа повјерења потребног реафирмацију проширења Европске уније упркос свеопштем контексту нестабилности Уније и неопходности структурисане и учинковите сарадње институција власти са организацијама цивилног друштва, академском заједницом и медијима. Суочена са ограниченим капацитетима за процес интеграција, Црна Гора је кроз блиску сарадњу са невладиним сектором и академском и стручном заједницом успјела одржати пажњу на процесу интеграција и тиме оснажити рад институција као и осигурати квалитету процеса. Учесници су такође подвукли важност сарадње с медијима како би се прошириле позитивне вијести о успјесима и напретку процеса реформи, те да је кључно грађанима на разумљив начин прибилижити процес интеграција како би се осигурало њихово учешће у процесу и већа заинтересованост.

Министар Пејовић је представио ток процеса проширења за Црну Гору и начине на које су они успјели превазићи препреке и осигурати континуирани напредак ка пуноправном чланству. Као шеф преговарачког тима за приступање Црне Горе, министар Пејовић је нагласио потенцијалне изазове с којима ће се БиХ сусрести те могуће начине за превазилажење истих, притом нагласивши неопходност билатералне и мултилатерне сарадње унутар региона како би се омогућио пријенос знања и добрих пракси.

Како би Босна и Херцеговина осигурала значајнији напредак и била у могућности користити све предности предприступних фондова, неопходно је усвајање стратегија и рјешавање унутрашњих изазова и јасна визија државе у којем правцу да се развија. Директор Дирекције за европске интеграције је притом нагласио да је за БиХ неопходно да се развија у том правцу и искористи то као компаративну предност. У више наврата је истакнуто да је компромис уткан у саму хисторију развоја и постојања Европске уније, те да остаје као неминовности за све који желе функционисати у европским структурама.

 

Panel diskusija: Izazovi proširenja i regionalna saradnja