Представљање политичке анализе “Циљеви одрживог развоја у БиХ: Реформски процеси у које су сви укључени”

Categories:
Comments: 0

Вањскополитичка иницијатива БХ, у сарадњи са Friedrich-Ebert-Stiftung БиХ и Факултетом политичких наука Универзитета у Сарајеву организовала је данас, 20. фебруара 2017. године јавно представљање политичке анализе „Циљеви одрживог развоја у БиХ: Реформски процеси у које су сви укључени“ аутора Игора Косића.

На самиту Уједињеног народа о одрживом развоју одржаном у Нењ Yорку 2015.године, усвојена је Агенда одрживог развоја 2015-2030 која садржи 17 Циљева одрживог развоја (ЦОР) као “универзалног позива на акцију како би се окончало сиромаштво, заштитила планета и осигурао мир и просперитет за све људе”. Босна и Херцеговина је, као и све друге чланице УН-а подржала Агенду и обавезала се на имплементацију. ЦОД који су наставак и разрада Миленијских развојих циљева (МРЦ), препознатих као успјешно и корисно средство да се у средиште интереса ставе специфични развојни циљеви.

У периоду имплементације политика ђеловања МРЦ, БиХ је такође потписала Споразум о стабилизацији и придруживању са Европском унијом који је ступио на снагу 2015. године. Нови изазови очекују БиХ на путу ЕУ интеграција, а Реформска агенда се истиче као оквирна политика ђеловања која треба да се носи са овим изазовима. И док је Реформска агенда (2015.-2018.) тренутно наистакнутији краткорочни политичких оквир за напредак и развој, БиХ предстоји спровођење далекосежније “реформске агенде”- Циљева одрживог развоја. Ова политичка анализа има за циљ подцртати и истаћи важност Циљева одрживог развоја, као дугорочне политике ђеловања у БиХ у политичком окружењу које је углавном преокупирано дневном политиком.

Коментатори анализе, Милош Прица, национални координатор БиХ за Централноевропску иницијативу при Министарству вањских послова БиХ и гђа Енвеса Хоџић-Ковач из Уреда резидентне координаторице Уједињених народа у БиХ, у својим су освртима нагласили важност информативне и едукативне димензије ове политичке анализе, која нуди преглед прошлих трендова развојних политика БиХ те евалуацију напретка БиХ. Аутор анализе је желио истражити до којег ступња су Циљеви одрживог развоја усклађени са тренутним развојним политикама у БиХ и кроз то поређене представити приоритетна подручја дjеловања за БиХ. Коментатори су се сложили да ће проведба ЦОР као глобалне агенде дати боље резултате у миру и сигурности те да ниједна земља то не може учинити сама већ да ће проток података и размјена информација помоћи при учинковитијој проведби ЦОР.

Презентацији политичке анализе присуствовали су представници медија у Босни и Херцеговини, стручњаци за област одрживог и економског развоја, те представници организација цивилног друштва, међународних организација и адемске заједнице. У центру дискусије која је услиједила након презентације и осврта коментатора, нашли су се превасходно питања и дилеме у вези са успјешном координацијом и провођењем Циљева одрживог развоја у БиХ те до које разине ће испуњење обавеза из Реформске агенде помоћи развојном путу БиХ. Иако је свака транзиција препуна изазова и тешких задатака, истакнуто је да би Циљеви одрживог развоја требали послужити као добар и цјеловит оквир у којем би се данашње и будуће краткорочне политике одрживог развоја адекватно провеле. Учесници дискусије су се сложили да је потребан заједничких рад институција, организација цивилног друштва и грађана БиХ на подизању свијести о важности ЦОР-а за БиХ и проналажењу учинковитих рјешења који могу осигурати одрживи социо- економски раст и просперитет БиХ.

Анализу “Циљеви одрживог развоја у БиХ: Реформски процеси у које су сви укључени” преузмите овдjе

 

Predstavljanje političke analize: "Ciljevi održivog razvoja u BiH: Reformski procesi u koje su svi uključeni"