Семинар за организације цивилног друштва из БиХ о СИГМА Принципима јавне управе

Categories:
Comments: 0

У оквиру Пројекта унапријеђења капацитета цивилног друштва Западног Балкана за мониторинг реформе јавне управе у Сарајеву је 30-31 јануара 2017. године одржан семинар за преко 30 представника организација цивилног друштва из БиХ о СИГМА Принципима јавне управе. Учесници су имали прилику да сазнају више о СИГМА Принципима јавне управе од стручњака, учествују у интерактивним дискусијама и погледају мултимедијалне презентације о кључним реформама које Принципи обухватају.

Циљ семинара је био приближити СИГМА Принципе широј групи невладиних организација из локалних заједница свих дијелова БиХ који су активни у подручјима дjеловања реформе јавне управе.

Уводне говоре дали су Лејла Рамић-Месиховић, директорица ВПИ БХ, Примож Вехар из организације СИГМА и Ведрана Фалаџић из ПАРЦО БИХ. Господин Примож Вехар као представник организације СИГМА за БиХ, одржао је уводно предавање о Принципима јавне управе.

Током прве сесије Баграт Тунyан, стручњак организације СИГМА, је представио стратешки оквир реформе јавне управе те је нагласио значај мониторинга процеса. Наредни дио семинара се фокусирао на другу област реформе јавне управе: израда и координација политика док је Примож Вехар одржао предавање о принципима: пружање услуга, одговорност и јавна служба и управљање људским ресурсима.

Након сваке презентације слиједиле су интерактивне дискусије и радионице током којих су учесници имали прилику изнијети своја мишљења и сугестије за наредне кораке, а свака презентација је била попраћена мултимедијалним презентацијама урађеним у склопу WeBER пројекта.

Други дан семинара почео је представљањем принципа о управљању јавних финансија које су представили Браjн Фин и Мариjан Лемке, СИГМА стручњаци након чега је услиједила интерактивна дискусија током које су истакнута кључна подручја у којима су организације цивилног друштвог најактивније радиле и гдjе могу дати највећи допринос коју је модерирала Анида Шабановић, истраживачица Вањскополитичке иницијативе БХ која ради на WeBER пројекту.

Алберто Kоста и Зане Рунгуле из Главне управе за политику сусједства и преговоре о проширењу Европске комисије су говорили о реформи јавне управе у политици проширења ЕУ и Посебној групи за реформу јавне управе у БиХ.

Посљедње сесије другог дана пројекти тим WeBER пројекта представио је пројектне активности – изради концепта за Националне радне групе које ће се основати у оквиру пројекта и методологији ПАР Монитора.

Seminar za organizacije civilnog društva iz BiH o SIGMA Principima javne uprave